Ga direct naar inhoud
Nieuws

Iconische wilg Kardinge in brand gestoken

31 mei 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

Eén van de landmarkeringen van Kardinge is gisteravond in brand gestoken. Het gaat om de iconische wilg aan het Elema's pad, eerder wel de 'dikste boom van Groningen' genoemd, nabij de Noordermolen.

Wilg Kardinge

Als je het over 'de dikste boom van Groningen' hebt, dan weet bijna iedereen over welke boom het gaat. De enorme wilg van zo'n 150 jaar oud aan de rand van natuurgebied Kardinge, nabij de Noordermolen. Eén van de weinige bomen in het landschap en door zijn forse omvang niet te missen. 

Gisteravond is de boom in brand gestoken, waardoor eerst werd gedacht dat de boom in zijn geheel gekapt moest worden. Uiteindelijk zijn de beschadigde delen weggehaald en is de boom terug geknot. Met de goede hoop dat de monumentale boom behouden blijft en in de toekomst weer zal uitlopen.

Wilg Kardinge

Temperatuur van 200 graden

"Door de brand is de temperatuur binnen in de boom opgelopen naar zo'n 200 graden, door constant te blussen heeft de brandweer geprobeerd om de temperatuur naar beneden te krijgen. Uiteindelijk is er ruim 1500 liter water in de boom gepompt en zijn er door een gespecialiseerd bedrijf gaten in de boom geboord waardoor het water zich beter in de boom kon verspreiden." aldus boswachter Reiner Hartog. Hij maakt zich zorgen om de boom. "De stam is aan de buitenkant nog intact, maar het wordt pas later zichtbaar aan de bast welke schade er is aangericht binnen in de boom. Dit kan wel een jaar duren."

Bijzondere boom

De iconische wilg heeft een dikte van wel 7,90 meter en is zo fors doordat er eigenlijk meerdere bomen aan elkaar zijn gegroeid. In de boom huisde een volk van boomhommels en ook voor verschillende soorten vogels was de boom een goede broedplek. De boomhommels hebben de brand helaas niet overleefd en ook bij de nesten is ernstige verstoring ontstaan.

 

 

 

 

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe