Wandelen

Natuurbeleefpad Beijumerbos

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Natuurbeleefpad Beijumerbos

De Beleefroute brengt je langs velden, door bossen en langs kleine plassen en slootjes. Onderweg zijn er verschillende rustpunten om even van de omgeving te genieten. In het voorjaar hoor en zie je hier volop weidevogels, reeën en tal van bijzondere planten als bijvoorbeeld de paarse morgenster.

De route is ook geheel toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Er zijn onderweg geen onneembare bruggen, drempels of andere obstakels, maar wel meer bankjes dan bij andere routes. Naast alle banken langs deze route is er voldoende ruimte om je rolstoel, scootmobiel of buggy te plaatsen. Veel plezier!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Beijumerbos, startpunt beleefroute
  • Rechtstreeks

Toegankelijkheid

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Kunstwerk

De wandelroute start op de parkeerplaats aan de Oosterseweg in Zuidwolde (schuin tegenover Rietland). Na ongeveer 400 meter staat er aan je rechterhand een bank met uitzicht op een kunstwerk. In natuurgebied Kardinge staan diverse kunstwerken. Op deze plek in het Beijumerbos kijk je op een kunstwerk van Gjalt Blaauw. Zijn kunstwerken zijn onder andere te vinden in Groningen. Drachten, Leeuwarden, Assen en Emmen.

Het kunstwerk lijkt uit het lood te staan. Gjalt Blaauw houdt er van om met evenwicht te spelen. Het natuurlijk evenwicht wat deze kunstenaar zoekt, probeert Natuurmonumenten ook in Kardinge aan te brengen.

Vervolg je de route dan kom je na zo'n 300 meter op een driesprong waar weer een bankje staat met uitzicht op de Kardinger weilanden. Op deze splitsing ga je linksaf.

Kunst in Kardinge
Kunstwerk

2Weidevogels voelen zich thuis in Kardinge

De Martinitoren in het stadshart van Groningen is net te zien vanaf deze plek. In minder dan een half uur fietsen sta je op de Grote Markt. De nabije stadsdrukte is voor de vogels geen beletsel om na een lange reis uit Afrika hun broedplek in Kardinge weer op te zoeken. 

Als je goed luistert, hoor je hier in het voorjaar de roep van de kievit, tureluur of scholekster. Weidevogels vinden in deze weilanden voldoende voedsel en veiligheid om hun jongen groot te brengen.

Het gaat niet goed met de weidevogelstand in Nederland. Daarom zijn graslanden zoals hier in Kardinge zo belangrijk voor weidevogels zoals de grutto. Hier vinden ze rust, ruimte en voedsel. Pachters houden hiermee rekening door later te maaien, het land minder te bemesten en nesten te beschermen. 

Grutto op paal, natuur bij de stad
Weidevogels voelen zich thuis in Kardinge
Tureluur
Weidevogels voelen zich thuis in Kardinge
Kievit met kuiken
Weidevogels voelen zich thuis in Kardinge

3Bloeiende akkerranden

's Zomers staan de akkerranden hier vol met korenbloemen, klaprozen, bolderik en boekweit. Vlinders als atalanta en koolwitje profiteren hiervan. De wilde bloemen bieden een natuurlijke bescherming tegen ongedierte in het akkergewas.

Het prachtige mengsel biedt bijen, vlinders en andere insecten volop voedsel en daardoor een betere kans om te overleven. Op hun beurt profiteren ook de vogels hier weer van. Wist je dat in Nederland ruim 350 soorten wilde bijen voorkomen en Groningen er meer dan 90 soorten heeft?

Na dit informatiekastje steek je de Oosterseweg over en tref je na zo'n vierhonderd meter weer een bankje aan. Tot aan de volgende bank is het zo'n 500 meter.

Klaprozen in een bloeiende akkerrand
Bloeiende akkerranden

4Stad en Ommeland onlosmakelijk met elkaar verbonden

Hier heb je weids uitzicht over het Groninger landschap. Door het landschap lopen bijzondere paden, zoals het Boer Goensepad en de oude Stadsweg. Deze laatste loopt tot in Noord Duitsland en is een meer dan duizend jaar oude handelsroute! 

In de verte zie je de achtkante Noordermolen in Noorddijk uit 1888. Deze molen is nog steeds in bedrijf. De molen is gebouwd als gemaal dat overtollig water het gebied uitmaalt en logischerwijs op het laagste punt in de omgeving staat. Wil je de molen bezoeken? Stuur dan een email naar [email protected]

Na dit informatiekastje met bank ga je bij de eerstvolgende driesprong linksaf en vervolg je ook bij de volgende weg naar links je weg rechtdoor tot de volgende zitbank. Na een eventuele rustpauze volg je het pad zo'n 400 meter tot er weer een bankje komt. 

Noordermolen in Noorddijk
Stad en Ommeland onlosmakelijk met elkaar verbonden

5Geniet van de vroege ochtend of late schemering!

De zeldzame morgenster, ook wel haverwortel genoemd, komt hier in de bermen voor en heet zo omdat ze alleen 's ochtends haar bloemen opent. Dus wees er 's ochtends vroeg bij en geniet van deze bijzondere verschijning. De plant smaakt naar schorseneer. 

In het Beijumerbos voelt het ree zich prima thuis. Je hebt 's avonds laat en 's ochtends vroeg de meeste kans op een ontmoeting. Op zoek naar voedsel komt hij uit zijn schuilplaats en trekt naar slootkanten en bosranden. Bij onraad waarschuwt hij zijn soortgenoten door een blaffend geluid te maken. 

Na het bankje vervolg je je weg rechtdoor. Het pad slingert nu linksaf het bos in. Na een paar honderd meter kom je bij een viersprong. Hier ga je rechtsaf waarna je na zo'n 200 meter bij een picknickbank komt, waar je ook met je rolstoel goed aan kunt zitten. 

's Ochtends vroeg genieten van reeën en opkomende zon
Geniet van de vroege ochtend of late schemering!

6Veiligheid en variatie in de Kardinger bossen

De picknickbank biedt uitzicht op de weide slootpartij met daarin allerlei soorten eenden, waterhoentjes en misschien wel een roerdomp. Achter je hoor je wellicht nog de roep van een roofvogel die in één van de vele essen of eiken een veilige plek vindt. 

Veel essen in het Beijumerbos zijn aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waar de boom uiteindelijk aan dood gaat. De boom wordt kaal in de kruin en verliest langzaam zijn stevigheid doordat ook de honingzwam de geïnfecteerde boom verder verzwakt. 

Essen die een gevaar vormen voor passanten kunnen niet blijven staan. Andere essen midden in het Beijumerbos laat Natuurmonumenten aan hun lot over. Omgevallen essen brengen meer licht op de bodem, waardoor planten en jonge bomen weer een kans krijgen. 

Na de picknickplek kruis je al snel weer de Oosterseweg. Hierna sta je binnen afzienbare tijd op een viersprong. Hier sla je rechtsaf en ben al snel weer op de parkeerplaats waar de route ook begint. 

Het Meedenpad
Veiligheid en variatie in de Kardinger bossen

7Eindpunt

Je bent bij het eindpunt van deze route aangekomen. Heb je genoten of heb je een tip? Laat het ons weten via Facebook Kardinge!

WildebloemenKardinge
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.