Ga direct naar inhoud

Natuurherstel in Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen & Ringselven

In natuurgebied Weerter- en Budelerbergen & Ringselven struin je door afwisselende en uitgestrekte natuur. Van natte bossen tot stuifzand, van vennen tot heide en broekbos. Binnenkort voert Natuurmonumenten in dit uitgestrekte gebied werkzaamheden uit om de natuur verder te versterken.

Gagel in Kempen-Broek

Een gezond systeem

Met de werkzaamheden op de Weerter- en Budelerbergen & Ringselven geeft Natuurmonumenten dit unieke gebied een opknapbeurt. Dat doen we met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen. Dat is nodig, want veel bijzondere planten en diersoorten hebben het moeilijk en dreigen te verdwijnen.

Blauwborst

Blauwborst

De komende tijd werken we aan:

  • Verbeteren van hoogveenbossen
  • Herstel van galigaanmoeras
  • Versterken van vennen en heide
  • Exotenbestrijding in de Laurabossen
Elzenbroekbos

Elzenbroekbos

Verbeteren van hoogveenbossen

In het natuurgebied ligt bijna 20 hectare hoogveenbos: een sprookjesachtig soort moerasbos met berken en veenmossen op natte veenbodem. Een deel van dit bijzondere bos is goed ontwikkeld, maar andere delen blijven in kwaliteit achter. Daar gaan we iets aan doen. Door water langer vast te houden en naaldbomen weg te halen, brengen we dit prachtige bos weer helemaal in conditie. 

Galigaan

Galigaan

Herstel van galigaanmoeras

In Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen & Ringselven vind je de grootste groeiplaats van galigaan in ons land. De cypergrassoort komt nog maar weinig in Nederland voor, omdat hij heel specifieke omstandigheden nodig heeft om te groeien. Maar in dit natuurgebied domineert hij al tientallen jaren. Om deze unieke plek te behouden, doen we onderzoek naar herstel van het watersysteem. Ook halen we bomen en ander organisch materiaal voor een deel weg. 

Ven

Ven

Versterken van vennen en heide

Ten noorden van de Zuid-Willemsvaart ligt een bijzonder deel van het natuurgebied. Je vindt hier vochtige heide en zogenaamde ‘zwakgebufferde vennen’: laagten met water die in de zomer soms droogvallen. Het glasheldere water houdt door de aanwezigheid van kleine hoeveelheden kalk een constante zuurgraad. Ook groeit er pioniervegetatie, plantjes die groeien op plekken waar nog geen andere planten staan. 

Het gebied staat zo onder druk, dat veel van die bijzondere begroeiing al verdwenen is. Om de laatste restjes ervan te versterken, nemen we maatregelen om de waterhuishouding te verbeteren en te voorkomen dat de vennen in bos veranderen. We hebben goede hoop dat enkele verdwenen soorten dan weer terugkomen.  

Roodborsttapuit

Exotenbestrijding in de Laurabossen

Vogelliefhebbers kunnen in de Laurabossen hun hart ophalen. Waardevolle soorten als nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit vinden een thuis in het afwisselende boslandschap van loof- en naaldbomen en heide. Om het structuurrijke boslandschap en daarmee de vogels te behouden, halen we de komende tijd Amerikaanse vogelkers uit het gebied weg. 

Ree

Ree

Klaar voor de toekomst

Met de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) is vastgelegd dat we de natuur verbeteren en de stikstofneerslag omlaag brengen. We spelen in op klimaatverandering door de natuur weerbaarder te maken. En we zetten ons in voor de uitbreiding en verbinding van natuurgebieden.

Alle werkzaamheden zijn op basis van vooronderzoek en in overleg met experts bepaald. Onze toekomstvisie is leidend, waarbij we rekening houden met bijvoorbeeld klimaatverandering. We grijpen dus heel gericht in om de Weerter- en Budelerbergen & Ringselven toekomstbestendiger te maken.

Lees meer over stikstof en natuur

Meer weten?

Wil je meer weten over de Weerter- en Budelerbergen & Ringselven, of over Kempen-Broek? Bezoek dan onze gebiedspagina met meer nieuwsberichten

Heb je vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact met ons op via [email protected]. We helpen je graag verder. 

Logo's provincie Limburg en NextGenerationEU

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid