Ga direct naar inhoud

Authentieke boerderij Keunenhuis

Het oude erf van het Keunenhuis omvat een authentieke boerderij , een streekeigen schoppe (schuur), een daglonershuisje en een waterput. Het woonhuis aan de voorzijde ligt prachtig in de as van de oprijlaan.

Authentieke boerderij Keunenhuis

De boerderij is gebouwd als traditioneel hallenhuistype, maar de bouwstijl is zeker niet traditioneel. Decoratieve elementen - meestal kenmerkend voor stedelijke architectuur - zijn hier gecombineerd met de streekeigen bouwstijl. De opvallende entreepartij met balkon, de gepleisterde hoekpilasters en de art-nouveauversieringen geven de boerderij een voorname uitstraling. Het interieur is nog helemaal in originele staat met imitatie-eiken schilderwerk in de centrale gang van het voorhuis, een meidenkamer op de verdieping en een authentiek knechtenverblijf in het achterhuis. Ook de schoppe en het oude daglonershuisje met de oude keitjesvloer zijn nog zoals vroeger.

Winterswijkse scholtengoederen

Winterswijk kent een lange geschiedenis van scholten en scholtengoederen. De historie hiervan gaat terug naar de Middeleeuwen en heeft haar oorsprong in de hofhorigheid en het hofstelsel. In Winterswijk, wat sinds 1612 in bezit was van het Huis van Oranje, bleef deze toestand tot 1795 in stand. Door onder meer verbetering van de rechtspositie van de hofhorigen verdween dit stelsel en werd het uiteindelijk een soort eretitel voor grote boerderijen en hun grootgrondbezit. Het Keunenhuis is geen echte scholtenboerderij, maar heeft zeker deze allure.

  • Bouwjaar: 1908
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument
Authentieke boerderij Keunenhuis

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Keunenhuis, Boerderij Keunenhuis