Ga direct naar inhoud
Nieuws

Keunenhuis gaat weer leven!

26 juni 2018 | Janine Pelgrum

Huur- en samenwerkingsovereenkomst Keunenhuis officieel getekend

Met veel plezier zetten Nel Schellekens en Henk den Herder – ondernemersechtpaar uit Winterswijk - en Udo Hassefras - gebiedsmanager van Beheereenheid de Achterhoek - hun handtekening onder de overeenkomst. Nel en Henk gaan een concept neerzetten dat aansluit bij de historische boerderij en het omringende kleinschalige landgoed. Gebiedsmanager Udo: ‘We zijn erg blij met hun komst en zien met Nel en Henk een prachtige toekomst voor het Keunenhuis tegemoet.”


Keunenhuis vooraanzicht

Authentiek hoevelandschap van onschatbare waarde

Het landgoed Keunenhuis is een prachtig voorbeeld van een authentiek hoevelandschap. Udo: “Het landgoed bevat een rijksmonumentale boerderij, bos, boomgaard, akkers, houtwallen, wei- en hooilanden. Alles nog in originele en complete staat en daarom van onschatbare cultuurhistorische waarde. De samenhang van het hele complex maakt het uniek.” Het landgoed is een paar jaar terug samengevoegd met het bos in de Bekendelle, dat al eigendom was van Natuurmonumenten en vroeger deel uitmaakte van het Keunenhuis. Zo is de oorspronkelijke omvang hersteld: een landgoed van 23 hectare waar reeën, vleermuizen en vogels als geelgors, grote gele kwikstaart, patrijs, groene specht en steenuil zich thuis voelen.

“Veel mensen zien ons alleen als natuurbeschermer, maar natuur is vaak verweven met oude, typisch Nederlandse cultuurlandschappen, en juist door die samenhang is het logisch dat het beschermen van cultureel erfgoed - net als natuurbescherming - tot de kerntaken van de vereniging hoort.” aldus Udo.

De keuze voor Nel en Henk was voor Natuurmonumenten een logische. Nel werkt volhoudbaar; een korte keten landschap-op-het-bord keuken waarin de streek en samenwerking centraal staan. Na 25 jaar een succesvol bedrijf gerund te hebben wil Nel haar filosofie ten aanzien van een duurzame productie en verwerking van voedsel nog directer overbrengen. Geen voedselverspilling, duurzaam en passend bij hoe in vroeger tijden met voedsel omgegaan werd. In het Keunenhuis wil zij verleden, heden en toekomst samenbrengen. In samenwerking is het plan opgepakt om van het Keunenhuis de culinaire proeftuin van de Nels No Waste keuken te maken. Een prachtige, authentieke en eerlijke locatie waar Nel haar producten kan ontwikkelen en kan laten proeven; het moet vooral een (zelf) ervaringscentrum worden.

De boerderij wordt komend jaar verbouwd om hem geschikt te maken voor Nel en haar bedrijfsactiviteit. Gelukkig is er een bijdrage van Leader-Achterhoek voor de realisatie van het plan. Udo: “We zijn echt enorm blij dat we aan de slag kunnen met het Keunenhuis en zien uit naar de samenwerking met Nel en Henk.” Ook worden er tijdens de verbouwing activiteiten rondom het Keunenhuis georganiseerd om alvast een kijkje in ‘de keuken’ te geven. Houdt hiervoor www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/keunenhuis in de gaten. Hier zijn ook de vorderingen van de verbouwing te volgen.

ondertekening huur- en samenwerkingsovereenkomst Keunenhuis

vlnr Udo Hassefras, Evert Kock (projectleider), Nel Schellekens, Saskia Tegenbos, Henk den Herder

Logo EU en Leader
media:image:087b20ad-aa9b-4adc-97da-7aa4988c2800
Janine Pelgrum