Ga direct naar inhoud
Nieuws

Laatste jeneverbes op de Brabantse Wal naar Natuurmonumenten

24 januari 2020 | Miranda Fieret

In de omgeving Stoppelberg is de laatste authentieke jeneverbes van de Brabantse Wal in eigendom van Natuurmonumenten gekomen.

Jeneverbes

De jeneverbes is tweehuizig; er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten. Het rijpen van de bessen van de vrouwelijke variant duurt wel twee jaar! Besjes zal je op de Brabantse Wal niet zien, want deze jeneverbes is een mannetje. Wel komt er in de lente stuifmeel vrij. Als je dan tegen de struik tikt, ontstaat er een flinke gele wolk.

Het mannetje op de Brabantse Wal doet het goed; hij heeft genoeg ruimte. De struik kan tot tien meter hoog worden. Voor het voortbestaan van populaties jeneverbes is het belangrijk dat er voldoende exemplaren in de buurt staan. In Nederland vindt nauwelijks natuurlijke verjonging plaats.

De jeneverbes is de enige boomsoort die lange tijd op de Nederlandse Rode lijst van planten stond. In Nederland is de plant vanaf 2017 niet meer wettelijk beschermd. Vooral stikstof en vermesting is funest voor de jeneverbes. Ook is het aantal teruggelopen door productiebossen die zijn aangeplant.

Miranda Fieret
Miranda Fieret