Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe natuur bij de Koepelgronden in Hoogerheide

12 februari 2021 | Miranda Fieret

Tussen de Scheldeweg-Onderstal en de Zouteweg richt Natuurmonumenten een nieuw natuurgebied in. Dit stukje voormalig landbouwgrond is onderdeel van het Natuurnetwerk en. Het project wordt uitgevoerd met steun van het GroenOntwikkelfonds Brabant (GOB).

Wilde peen in nieuwe natuur

Het enige wat tussen de dorpscentra en de lager gelegen Noordpolder ligt, is het gebied ‘De Koepel’. Hier stond vroeger een koepeltje, pal op de steilrand. Deze steilrand is een uniek fenomeen. Soms zit er een verschil in van zelfs 18 meter.

“De overgang van de Brabantse Wal naar de Noordpolder van Ossendrecht maakt dit echt een bijzonder gebied”, zegt Robert Frantzen, coördinator natuurbeheer van Natuurmonumenten. “Je ervaart het verschil in hoogte van de Brabantse Wal, ziet het diverse landschap van deze streek en binnenkort wordt het hier nog interessanter voor veel dier- en plantensoorten”.

Het proces om de grond klaar te maken start nu, maar het resultaat zie je pas over een paar jaar. De voormalige landbouwgrond is rijk aan voedingsstoffen. Dat klinkt goed, maar dat is het niet voor de natuur. Slechts een paar woekerende soorten profiteren hiervan. Zoveel zelfs, dat het juist andere plantensoorten verdrukt. Daarom moet de grond eerst ‘verschralen’.

Biodiversiteit

Verschralen zorgt ervoor dat er minder voedingstoffen in de bodem achter blijven. De planten die er van oorsprong voorkomen, krijgen dan weer kans om te groeien. Dit trekt meer en andere insecten en dieren aan. Allemaal goed voor de biodiversiteit!

Om dit voor elkaar te krijgen, laat Natuurmonumenten vee grazen. “Elk jaar kijken we waar de  plantengroei aan toe is. Een schaap graast namelijk heel anders dan een koe”, aldus Frantzen. Naast het vee, is er ook een akker vol kruiden, wilde bloemen en worden er vrij uitgroeiende hagen aangelegd. Daar komen weer insecten en vogels op af voor de bloesem, bessen, nestgelegenheid en beschutting.

Het vee komt naast de Scheldeweg te staan, op een beeldbepalende plek van de Brabantse Wal. Op deze plek heb je uitzicht tot in Zeeland, het industrieterrein van Antwerpen en de Noordpolder in Ossendrecht.

Veldrijden

Normaliter wordt rond deze tijd de veldritwedstrijd ‘GP Adrie van der Poel’ gehouden in het gebied. Vanwege de coronamaatregelen gaat dit niet door. De planning is om deze volgend jaar op vrijwel hetzelfde parcours de wedstrijd door te laten gaan. “We hebben goede afspraken gemaakt met de organisatie en de gemeente”, aldus Frantzen.

Miranda Fieret
Miranda Fieret