Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste bloemen keren terug in Koppenwaard

28 juni 2018 | Susanne Blommaert

Mooi resultaat na de werkzaamheden die in de Koppenwaard zijn verricht: nu al zijn bloemen teruggekeerd die daar lange tijd niet meer voorkwamen.

Knoopkruid

Afgelopen winter werd er gewerkt aan uitvoering en inrichting in de Koppenwaard. Op sommige percelen werd de bovenste laag grond verwijderd. Op andere plekken werd er maaisel aangebracht uit andere gebieden. Doel van deze ingrepen was om de uiterwaardennatuur te herstellen en bloemrijker te maken. Wat ecologen ‘glanshaverhooilanden’ noemen: velden met een enorme variatie aan bloemen, zoals je die vroeger veel zag in de uiterwaarden.

Het is altijd spannend wanneer de eerste resultaten te zien zijn van dit soort ingrepen. Maar in de Koppenwaard gaat het boven verwachting goed. Ecologen hebben daar nu al tal van bloemen gezien die er tot voor kort niet of nauwelijks te zien waren. Grote hoeveelheden madeliefjes en verschillende soorten klaver, maar ook enkele exemplaren van zeldzamere soorten met fraaie namen zoals knoopkruid, gele morgenster en rapunzelklokje.

Rapunzelklokje

Rapunzelklokje. Foto Martin Stevens

Rapunzelklokje

Zelf ontdekken?

Je vindt de Koppenwaard ten noorden van het dorp Lathum. Het veld waar de bijzondere bloemen werden gezien, ligt links van de weg die ‘Koppenwaard’ heet.

Financiering

De werkzaamheden in de Koppenwaard zijn verricht in het kader van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen Europa. Het project LIFE Floodplain Development wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van LIFE+ Nature, het financieringsprogramma van de Europese Unie voor het beschermen en verbeteren van natuur, en de Nationale Postcode Loterij.

Logos LIFE Natura 2000 en NPL
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert