Natuurgebied

Koppenwaard

  Koppenwaard

  Natuurgebieden Koppenwaard

  De Koppenwaard is een uiterwaard aan de bovenloop van de IJssel bij Lathum. Het gebied toegankelijk via een struinroute die start aan de voet van de Bandijk.

  Susanne Blommaert
  Susanne Blommaert

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Koppenwaard
 • Nieuws
 • Over het gebied

  De Koppenwaard ligt in een binnenbocht van de IJssel. Je ziet in deze uiterwaard  een afwisseling van open graslanden, akkers en meer beschutte locaties in de vorm van groepjes bomen en hagen. Op verschillende kom je water tegen. Het gaat om 'petgaten', ontstaan toen klei werd afgegraven voor de baksteenindustrie. 

  Knotwilgen in de Koppenwaard

  Knotwilgen in de Koppenwaard

  Het landschap is gevormd door de rivier en vanaf de 10e eeuw ook door menselijk ingrijpen: bedijking, verkaveling en afgraving door de steenbakindustrie. Het landschap is afwisselend open en beschut. Voor een deel zijn de oude houtwallen en (solitaire) bomen nog aanwezig in het landschap.

  In de Koppenwaard staat nog één oude steenfabriek. In 2012 is het terrein van de fabriek aangekocht door Natuurmonumenten. Het grootste gedeelte van de fabriek is al gesloopt. Op het terrein liggen nog wel sloopresten en staan nog vervallen vlamovens. Ook staat er nog een oude woning en een boomgaard. Het terrein is vanwege de veiligheid op dit moment niet toegankelijk.

  Meer lezen?

  In 2017-2018 zijn natuur en landschap van de Koppenwaard versterkt. Lees meer over het LIFE-project Floodplain Development > 

   

  Weggetje in de Koppenwaard

  Weggetje in de Koppenwaard

  Konijn

  Konijn

  Logos LIFE Natura 2000 en NPL

  Logo's Life, Natura2000 en de Nationale Postcode Loterij

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Koppenwaard

  Nieuws van de boswachter

  logo