Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste stappen naar bloemrijke Koppenwaard

16 november 2017 | Susanne Blommaert

Vanaf de Bandijk is hij in de verte te zien: een eenzame graafmachine. ZIjn werk is een eerste stap naar een bloemrijke Koppenwaard.

Eerste stappen naar bloemrijke Koppenwaard

Met de bovenste centimeters grond hapt de graafmachine ook fosfaten mee. Door jarenlange bemesting kwamen deze stoffen in de grond en zorgden ervoor dat dit weiland er uit zag als een groen laken. De komende jaren zal het afgemaaide gras steeds worden afgevoerd. Hierdoor verdwijnen nog meer meststoffen geleidelijk uit de bodem.

De grond wordt armer, maar het effect is des te rijker: het groene tapijt verandert in een kleurrijk grasland. Je zult hier bloemen vinden als margrieten en veldsalie. Die bloemenpracht trekt insecten aan zoals vlinders en libellen. Van die insecten leven weer allerlei vogels. Al met al wordt de natuur gevarieerder en aantrekkelijker.

Het grondwerk met de graafmachine is een van de eerste werkzaamheden in de Koppenwaard. Lees wat Natuurmonumenten nog meer doet in de Koppenwaard > Naar verwachting is alles klaar in april volgend jaar.

Financiering

De werkzaamheden in de Velperwaarden/Koppenwaard vinden plaats in het kader van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen Europa. Het project LIFE Floodplain Development wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van LIFE+ Nature, het financieringsprogramma van de Europese Unie voor het beschermen en verbeteren van natuur, en de Nationale Postcodeloterij.

Logos LIFE Natura 2000 en NPL
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert