Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schoolkinderen planten bomen in de Koppenwaard

13 maart 2019 | Susanne Blommaert

Dankzij een groep leerlingen van de Jonkersschool uit Lathum ziet een oude boomgaard in de Koppenwaard er weer pico bello uit!

De oude boomgaard in de Koppenwaard

De kinderen plantten fruitbomen in de boomgaard bij de voormalige steenfabriek. Dat deden ze tijdens Nationale Boomfeestdag. Boswachters, mensen van het NME (Natuur- en Milieu Educatie) en vrijwilligers hielpen mee.

Boswachter Maurice Kruk begeleidde de dag. ‘Bewoners van Lathum, jong en oud, omarmen dit natuurgebied dat zo ongeveer in hun achtertuin ligt. Ze helpen en denken met Natuurmonumenten mee bij het beheer. Ook de kinderen van de Jonkersschool. Het is mooi om hun enthousiasme te zien. Kijk eens hoe ze regen en wind trotseren, het zijn echte bikkels! Later zullen ze zich herinneren: hier heb ik toen een boom geplant. Dat blijft ze bij. Prachtig toch?”

Kinderen planten bomen in de Koppenwaard

De nieuwe fruitbomen vervangen oude bomen die ter ziele zijn gegaan. Inmiddels staan er verschillende generaties bomen door elkaar en blijft de boomgaard behouden voor de toekomst. Na gedane arbeid waren sommige leerlingen zo stoer om met hun meester door de regen terug te wandelen. De kinderen die het echt te koud hadden, mochten met de boswachtersauto mee terug naar school.

Ontdek de Koppenwaard

De oude boomgaard ligt bij de voormalige steenfabriek is niet toegankelijk. Maar je kunt hem goed zien liggen vanaf het struinpad door de Koppenwaard. Het pad begint op een landbouwweg schuin tegenover de Kerkstraat, aan de rivierkant van de Bandijk.

De ingang van het struinpad door de Koppenwaard

De ingang van het struinpad in de Koppenwaard

Herstel en inrichting

In 2017 en 2018 vonden werkzaamheden plaats in de Koppenwaard. Dit gebeurde in het kader van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen Europa. Het project LIFE Floodplain Development wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van LIFE+ Nature, het financieringsprogramma van de Europese Unie voor het beschermen en verbeteren van natuur, en de Nationale Postcodeloterij.

Logos LIFE Natura2000 NPL
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert