Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start werkzaamheden Koppenwaard

13 september 2017 | Susanne Blommaert

Vanaf volgend jaar kun je genieten van een nostalgisch uiterwaardenlandschap bij Lathum. De werkzaamheden vinden vanaf 18 september a.s. plaats en duren tot uiterlijk april 2018. Er worden drie soorten maatregelen genomen.

Start werkzaamheden Koppenwaard

Gevarieerde natuur

Door de bodem te verschralen, maakt Natuurmonumenten de omstandigheden optimaal voor de ontwikkeling van zogenaamde glanshaverhooilanden. In deze graslanden kun je genieten van de kleurenpracht van vele soorten bloemen. Eén van de technieken die zal worden toegepast is uitmijnen; daarmee wordt het fosfaatgehalte in de bodem teruggebracht. Op termijn zijn de graslanden daardoor geen groene percelen meer, maar zie je er allerlei kleuren door de vele bloemen die er bloeien. Soorten die hiervan profiteren zijn bloemen zoals veldsalie, insecten zoals libellen en zoogdieren zoals reeën en hazen.

Versterken landschap

Rondom de oude steenfabriek vind je in de Koppenwaard een oud cultuurlandschap met graslanden, hagen en solitaire bomen. Her en der zijn petgaten (waar ooit klei werd gewonnen) met flinke bomen erin. Natuurmonumenten neemt maatregelen om dit bijzondere uiterwaardenlandschap in stand te houden en te versterken. Zo worden hagen bijgeplant en wordt het landschap versterkt met solitaire bomen zoals linde, zomereik en walnoot.

Recreatie

Na de werkzaamheden zal de Koppenwaard ook toegankelijk worden voor wandelaars. Daarom worden waar dat kan de rasters verwijderd en er worden nieuwe paden van halfverharding aangelegd. Ook zullen informatiepanelen en bankjes worden geplaatst. De directe omgeving van de voormalige steenfabriek en de woning worden later ontwikkeld.

Artist impression van de Koppenwaard na de werkzaamheden

Artist impression van de Koppenwaard na de werkzaamheden

Rivierklimaatpark IJsselpoort

De werkzaamheden in de Koppenwaard is een initiatief dat past in de koers van het Rivierklimaatpark IJsselpoort. In de tweede helft van september 2017 worden er vanuit dit project vijf werkateliers georganiseerd over de toekomstige ontwikkeling van de uiterwaarden tussen IJsselkop en Giesbeek.

Financiering

De werkzaamheden in de Velperwaarden/Koppenwaard vinden plaats in het kader van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen Europa. Het project LIFE Floodplain Development wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van LIFE+ Nature, het financieringsprogramma van de Europese Unie voor het beschermen en verbeteren van natuur, en de Nationale Postcodeloterij.

 

Logos LIFE Natura 2000 en NPL
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert