Wandelen

Wandelroute rondje Pit in de Korendijkse Slikken

Wandelen

Wandelroute rondje Pit in de Korendijkse Slikken

Beleef zowel de typische deltanatuur als de natte graslanden bij deze wandelroute. Het water ‘de Pit’ verbindt deze twee gebieden met elkaar. Het pad rond de Pit bied je volop beschutting zodat je dicht bij de watervogels kunt komen. En luister ook vooral naar de zangvogels zoals de rietgors en kleine karekiet.

Vanaf de parkeerplaats (Westdijk) wandel je richting een overdekte vogelkijkhut met zicht op het intergetijdenlandschap van de Leenheerengorzenpolder. Wandel over het wandelpad richting de Spuimonding. Hier vervolg je de route via een klaphek door de Korendijkse Slikken. De route is gemarkeerd met rode pijltjes. Aan het einde van de route wandel je via de dijk terug naar de parkeerplaats.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Goudswaard, parkeerplaats Korendijkse Slikken
  • Westdijk 16, 3267 LV Goudswaard (ZH)
  • Vanaf Goudswaard kun je rechts voor het witte huis (nummer 16) beneden parkeren op het parkeerterrein.

Huisregels

Verkennen

De route

 Startpunt

1Kijkhut Leenheerengorzenpolder

Het eerste deel van de wandeling gaat door het natuurgebied Leenheerengorzenpolder. Een zoetwaterintergetijdengebied van de provincie Zuid-Holland. Vanuit de overdekte kijkhut heb je goed zicht op het intergetijdenlandschap waar veel watervogels op afkomen. Pak je verrekijker en verwonder je over de vele plevieren, kluten, lepelaars en tureluurs.

Kijkhut Leenheerengorzenpolder
Kijkhut Leenheerengorzenpolder

2Vogels en insecten

De kade tussen de Pit en de Leenheerengorzenpolder biedt genoeg dekking voor mooie waarnemingen als de fuut, dodaars, slobeend en grote en kleine zilverreiger. In het trekseizoen komen daar nog tal van plevier-, strandlopers- en ruitersoorten bij. Maar ook in de begroeiing langs de dijk kijk je je ogen uit. De bloeiende planten trekken in het voorjaar en in de zomer veel insecten aan zoals de zeldzame zandhommel en bieden beschutting voor zangvogels als blauwborst, baardman, rietgors en kleine karekiet.

Zandhommel
Vogels en insecten
Kleine karekiet
Vogels en insecten

3Bosman-molentjes

Waar een klein dorp groot in kan zijn! In 1920 ontwierp Bas Bosman uit Piershil het Bosman-molentje. Het molentje wordt nog steeds wereldwijd gebruikt. Ook in ons land is het in heel veel weilanden te zien. Het molentje draait vanzelf op de wind en zorgt zo voor een goede waterstand in de graslanden.

Bosman-molentje
Bosman-molentjes

4De Pit

Deze plas ontstond na de Watersnoodramp in 1953 toen er grote hoeveelheden grond nodig waren voor dijkherstel. Nu is het een eldorado voor watervogels. Vogels op trek komen hier opvetten. Kieviten, tureluurtjes, lepelaars en tal van andere vogels foerageren er in voorjaar en zomer. Vele smienten en ganzen uit Siberië en andere noordelijke broedgebieden doen zich in de wintermaanden tegoed aan het kruidenrijke gras. En af en toe word jij bekeken door onze natuurlijke begrazers in het gebied.

Schapen in de Korendijkse Slikken
De Pit
Smieten
De Pit

5Einde wandelroute rondje Pit

Hier ben je aan het einde gekomen van de wandelroute rondje Pit. Wanneer je het hek doorgaat, kun je via de dijk naar de parkeerplaats terug wandelen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.