Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute rondje Pit in de Korendijkse Slikken

Waar: Korendijkse Slikken

Wandelroute rondje Pit
32 minuten
1,6 km

Over de route

Beleef zowel de typische deltanatuur als de natte graslanden bij deze wandelroute. Het water ‘de Pit’ verbindt deze twee gebieden met elkaar. Het pad rond de Pit bied je volop beschutting zodat je dicht bij de watervogels kunt komen. En luister ook vooral naar de zangvogels zoals de rietgors en kleine karekiet.

Vanaf de parkeerplaats (Westdijk) wandel je richting een overdekte vogelkijkhut met zicht op het intergetijdenlandschap van de Leenheerengorzenpolder. Wandel over het wandelpad richting de Spuimonding. Hier vervolg je de route via een klaphek door de Korendijkse Slikken. De route is gemarkeerd met rode pijltjes. Aan het einde van de route wandel je via de dijk terug naar de parkeerplaats.

Waar kun je starten

Lepelaar in Korendijkse Slikken
Startpunt

Goudswaard, parkeerplaats Korendijkse Slikken

Wat kom je onderweg tegen?

Kijkhut Leenheerengorzenpolder

1. Kijkhut Leenheerengorzenpolder

Het eerste deel van de wandeling gaat door het natuurgebied Leenheerengorzenpolder. Een zoetwaterintergetijdengebied van de provincie Zuid-Holland. Vanuit de overdekte kijkhut heb je goed zicht op het intergetijdenlandschap waar veel watervogels op afkomen. Pak je verrekijker en verwonder je over de vele plevieren, kluten, lepelaars en tureluurs.

Zandhommel
Kleine karekiet

2. Vogels en insecten

De kade tussen de Pit en de Leenheerengorzenpolder biedt genoeg dekking voor mooie waarnemingen als de fuut, dodaars, slobeend en grote en kleine zilverreiger. In het trekseizoen komen daar nog tal van plevier-, strandlopers- en ruitersoorten bij. Maar ook in de begroeiing langs de dijk kijk je je ogen uit. De bloeiende planten trekken in het voorjaar en in de zomer veel insecten aan zoals de zeldzame zandhommel en bieden beschutting voor zangvogels als blauwborst, baardman, rietgors en kleine karekiet.

Bosman-molentje

3. Bosman-molentjes

Waar een klein dorp groot in kan zijn! In 1920 ontwierp Bas Bosman uit Piershil het Bosman-molentje. Het molentje wordt nog steeds wereldwijd gebruikt. Ook in ons land is het in heel veel weilanden te zien. Het molentje draait vanzelf op de wind en zorgt zo voor een goede waterstand in de graslanden.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden niet toegestaan

  • Goudswaard, parkeerplaats Korendijkse Slikken

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes