Ga direct naar inhoud
Nieuws

Biodiversiteit begint in de bodem

20 mei 2020 | Jantine Wesselink

Heel sexy zijn ze vaak niet, maar wel superbelangrijk voor de biodiversiteit in onze natuur. Bodemdiertjes! Kinderen vinden de diertjes vaak fantastisch. Als er ineens een ’pier’ boven komen piepen bij het wroeten in de tuin of een leger pissebedden blijkt te wonen onder een bloempot. En een oproller ontdekken is natuurlijk helemaal cool. Bodemdieren houden de bodem gezond en zijn zelf een belangrijk hapje voor grotere dieren. Zij zijn de basis van ons ecosysteem. De bron van biodiversiteit.

pissebed in loeppotje

Zandbij – een geweldige graver

Gerrit Houtschild, vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten gaat gelukkig altijd met zijn camera op pad. Bij zijn werk op Landgoed Eerde filmde hij onlangs een zandbij. Die druk bezig is met het graven van zijn holletje. Dat kan 5 centimeter diep zijn, maar misschien ook wel 60 centimeter. Voor zo’n klein beestje is dat een aardige klus. Kijk zelf maar. Vooral de slow motion aan het eind laat zien hoe hij dat graafwerk aanpakt.

zandbij graaft holletje

Gezonde bodem

Bodemdieren houden de bodem gezond. Ze ruimen de resten van dode planten en dieren op, door die op te eten. En ze graven en woelen in de bodem. Zo wordt de bodem luchtig en goed gemengd. Ze zorgen daarmee voor een gezonde bodem voor een natuurgebied of om voedsel op te verbouwen. In de bodem leven ook heel veel beestjes die je met het blote oog niet ziet, maar die heel belangrijk zijn voor het ecosysteem. Micro-organismen noemen boswachters die.

Oprolpissebed

De oprolpissebed, of oproller. Lijkt opgerold op een klein kogeltje.

Tip voor kids: begraaf je onderbroek

Wil je weten hoe de grond in jullie tuin eraan toe is? Test het zelf! Met je -  jawel - onderbroek! Boswachter Floor deed dit ook en groef de onderbroek na 2 maanden weer op. Kijk snel wat ze ontdekte>>

kind met mestkever op hand

Durf jij een mestkever over je hand te laten lopen?

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink