De magie van reeën zien
Noem je het nu een hert of een ree? Wat maakt het uit. We genieten er allemaal van als we er één zien. Ook voor ons (vrijwillige) boswachters van Natuurmonumenten is het spotten van reeën een bijna magisch moment.
Meestal zien we ze in de schemering, grazend in de buurt van de veilige bosrand. Maar soms hebben we overdag geluk tijdens de (lunch)wandeling. Nu in de lente heeft het schouwspel iets extra’s, want ook reeën hebben het voorjaar in hun bol.
‘Ja, ik zie er één’
Gerrit Houtschild is als vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten veel buiten. Hij weet veel van reeën en vindt het nog leuker hierover te vertellen aan mensen tijdens een excursie. Het mooiste moment is als excursiedeelnemers vol spanning de verrekijkers pakken. Gerrit vertelt: “Zeker als je dan ineens hoort ‘ja ik zie er één’ en even later ‘ik zie er twee…, kijk…daar…, daar nog één en nog één. En zie je die zwarte daar! Joh, daar loopt nog een zwarte!’. Dat is geweldig!”
Filmpje van puberende reeën
Uiteraard gaan excursies bij Natuurmonumenten voorlopig niet door, helaas. Daarom dit filmpje dat Gerrit maakte van een stel puberende reeën.
puberende reeën in Salland
Thuis genieten
We snappen dat mensen er juist nu behoefte aan hebben om hun gedachten te verzetten in de natuur. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Geniet van de zon en haal een frisse neus in de natuur in je directe omgeving: je eigen tuin of maak een ommetje in de buurt. De natuur is open. Vermijd drukte, houd afstand, ga zoveel mogelijk alleen of met gezin en blijf thuis bij griepverschijnselen.
Honden aan de lijn - dank u wel
Ook snappen we dat mensen met honden dagelijks wel naar buiten moeten. Laat u uw hond uit in de natuur, houd hem dan altijd aan de lijn. Bijna alle wilde dieren in de natuur zijn namelijk bang voor honden, ook als ze niets doen. Reeën, hazen, dassen en vogels die op de grond broeden slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere (jonge) reeën dood.