Eerde is walhalla voor vleermuizen
In het parkbos van Eerde leven veel vleermuizen. Natuurmonumenten heeft in de drie overige parkbosvakken speciale vleermuiskasten opgehangen, zodat ze daar kunnen overwinteren.
Eerde is een walhalla voor vleermuizen. Er komen verschillende soorten voor: franjestaart, rosse vleermuis, dwergvleermuis, laatvlieger en watervleermuis. Ze overwinteren in de spleten van oude bomen en gebouwen op Eerde. In de zomer gebruiken ze de lanen als jachtgebied.
Winterslaap in spleten
Vleermuizen zijn zoogdieren en houden nu een winterslaap. Als de temperaturen stijgen, rond eind februari/begin maart, worden ze wakker. Voor hun winterslaap zoeken ze holtes en spleten waar het vochtig is en niet vriest. Boswachter Henk Steen: “Eerde is daar perfect voor. We hebben veel dikke bomen met holtes. Ook zijn hier veel oude gebouwen, zoals de grafkelder en de ijskelder.” Tijdens de winterslaap hangen de vleermuizen op de kop; hun lichaamstemperatuur past zich aan de omgevingstemperatuur aan en hun hartslag daalt naar twee tot drie slagen per minuut.
Speciale vleermuiskasten
Ter voorbereiding van de werkzaamheden in het quinconcevak heeft Natuurmonumenten speciale vleermuiskasten in de overige parkbosvakken opgehangen. “Zo hebben we ze als het ware verleid naar een mooier verblijf. Half januari hebben we met een camera alle holtes van de bomen in het vak geïnspecteerd op vleermuizen. We hebben niets gevonden, dus de werkzaamheden kunnen veilig van start,” legt boswachter Henk uit.
Gedeelde kraamkamer
Deze zomer zullen de vleermuizen weer volop gebruik maken van de lanen op Eerde; hun snelweg tussen kraamkamer en jachtgebied. De vrouwtjes moeten dan drie tot vier keer hun lichaamsgewicht aan insecten eten om zichzelf en hun jong te voeden. Steen: “Leuk om te weten: de kraamkamer wordt gedeeld met meerdere moeders en jongen. Wel zo handig. Terwijl de ene moeder op jacht is naar insecten, kunnen de andere moeders op de jongen passen.” De moeder vindt haar jong weer terug aan de hand van piepgeluidjes. Eind augustus gaan de jonge vleermuizen hun eigen weg.
Vleermuizen spotten
Wil je zelf vleermuizen zien? Dan moet je nog even geduld hebben, maar in de zomer organiseert Natuurmonumenten vleermuistochten. Hou hiervoor het activiteitenoverzicht in de gaten!