Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ga ook op bomenjacht

16 april 2020 | Jantine Wesselink

Ook veel boswachters werken nu vanuit huis. De enige natuur die zij nu om zich heen zien is die in hun eigen tuin en omgeving. Boswachters Olga en Jantine zagen in hun eigen tuin de bomen elke dag verder ontluiken. Ze gingen op bomenjacht (in plaats van berenjacht) en maakten een ‘wij gaan op bomenjacht’ zoekkaart van veel voorkomende inheemse bomen – en struiken. Hiermee kun je zelf ook op bomenjacht.

hommel op waterwilg

50 tinten groen

Juist nu kun je aan de verschillende kleuren zien hoeveel verschillende bomen en struiken we in onze natuur hebben. In de winter zijn de loofbomen kaal en lijken ze allemaal op elkaar. In de zomer zitten ze allemaal vol in het blad, maar dan is de kleur groen veel meer hetzelfde. Boswachter Olga vindt dit daarom de mooiste periode om bomen te zien: al die ontluikende knoppen, het tere van de jonge blaadjes. En vooral al die kleuren: het lijken wel 50 tinten groen!

fragment zoekkaart bomenjacht Salland

ga ook op bomenjacht en ontdek hoe bio-divers jou tuin of buurt is

download hier de bomenjacht-zoekkaart

Van nature bio-divers

Bomen en struiken die van nature in Nederland groeien noemen we inheems. Juist die bomen en struiken zijn heel belangrijk voor insecten, vogels en andere dieren. De samenhang in de natuur is hier helemaal op afgestemd. De biologische klok van alle soorten die van elkaar afhankelijk zijn staat – zeg maar - gelijk. Bij het herstel van de biodiversiteit in Nederland spelen de inheemse bomen en struiken dus een cruciale rol.

Deel je mooiste boom

Natuurlijk vinden we het leuk om te horen wat jij in je eigen tuin of buurt aan bomen en struiken hebt gevonden. Deel je mooiste foto met ons op facebook.com/eerdesalland. En wie weet wordt het de nieuwe headerfoto. En heb je een natuurvraag? Onze boswachter ecologie Ruben weet vrijwel altijd het antwoord.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink