Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kasteel Eerde in de steigers

28 augustus 2018 | Jantine Wesselink

Ze staan zowel binnen als buiten: steigers en ladders. Er wordt hard gewerkt aan Kasteel Eerde. Natuurmonumenten schildert de buitenboel en renoveert momenteel het interieur van de bel-etage. Hans Gronert, boswachter op Eerde: “We zijn aan de slag met wandbekleding, schouwbetimmeringen, vensters, vloeren en klimaatbeheersing. We herstellen de cultuurhistorisch zeer waardevolle 18de -eeuwse woonverdieping weer in oude luister, opdat iedereen er nog jarenlang van kan genieten.”

Eerde in de steigers

Gulden Snede
Kasteel Eerde werd in 1715 gebouwd als jachthuis volgens de principes van de Gulden Snede. Het achttiende-eeuwse interieur van het kasteel heeft de tand des tijds goed doorstaan. Gronert vertelt met enige trots: “Nergens in ons land is een soortgelijk landgoed ongeschonden bewaard gebleven. Het huis is geheel symmetrisch ingedeeld met de hal en feestzaal als kern en aan weerszijden twee identieke appartementen.“

Zorgvuldig
Ook uniek voor Nederland is de hangende trap die de hal via een wijde boog met de eerste verdieping verbindt. Zeer bijzonder zijn ook de vier wandtapijten in de grote zaal, die ook wel de 'gobelinzaal' heet. “Dat vraagt allemaal een zorgvuldige aanpak. Gelukkig hebben we voor deze ingrijpende renovatieklus de zeer deskundige architect Harriën van Dijk van architectenbureau Verlaan & Bouwstra Architecten kunnen inhuren,” besluit Gronert.

renovatie interieur Eerde

Zelf kijkje nemen
Tijdens de renovatie zijn er geen reguliere maandelijkse excursies in het kasteel. We hopen dit jaar de laatste klus – het terughangen van de wandtapijten – geklaard te hebben. Dan is iedereen weer welkom en houden we een speciale ‘Natuurmonumenten in de steigers’ open dag.

Eerde 2020
Natuurmonumenten is druk bezig om Eerde in oude eer te herstellen. We werken tot 2020 aan ruim 50 verschillende projecten. Dit jaar staan onder andere de renovatie van het kasteelinterieur en het opknappen van de fietspaden en zandwegen op het programma. Eerde 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, gemeente Ommen, Prins Bernard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij. 

binnen kijken in kasteel Eerde
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink