Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landgoed Eerde in nieuwe tv-programma 'Het hek van de dam' met Hazes en Moszkowicz

19 augustus 2020 | Ruben Vermeer

Schaapherder Susanne Lejuez loopt voor het nieuwe tv- programma 'Het hek van de dam’ samen met Rachel Hazes en Bram Moszkowicz op Landgoed Eerde om schapen te hoeden. Wil jij het landgoed ook ontdekken? Boswachter Ruben Vermeer geeft tips en inspiratie om er zelf op uit te gaan!

Herder, boswachter, bekende Nederlanders en kudde

Stap 100 jaar terug in de tijd

In het Eerder Achterbroek, van vroeger uit het agrarische onderdeel van Landgoed Eerde ga je echt 100 jaar terug in de tijd. Dit is een kleinschalig cultuurlandschap, met zandwegen, oude boerderijtjes, akkers, stukjes bos en heideveldjes. En variatie is een magneet voor veel verschillende planten en dieren. Ooit heeft een groot gedeelte van Oost-Nederland er zo uitgezien.

Kom zelf kijken en wandel net als de herders in 'Het hek van de dam' over het landgoed. Bekijk hier de 5 km route door Eerder Achterbroek of wandel 10 km door Eerder Achterbroek en langs kasteel Eerde

Zelf op stap met herder en kudde

Wil je mee met herder Susanne en haar schapen op landgoed Eerde? Dat kan! Er zijn maar 8 plekken in het weekend van 3 en 4 oktober, dus boek snel je tickets.

Achter de schermen

2020 is een bijzonder jaar. Voor iedereen. Ook voor mij, Ruben Vermeer, boswachter op Eerde. Het was de bedoeling dat ik met mijn vriendin Lotte dit voorjaar richting Mongolië zou gaan. Corona stak daar een stokje voor. Maar gelukkig is mijn werk bij Natuurmonumenten als boswachter zo divers en dynamisch dat zich alweer een gave klus voordeed. Of ik mee wilde werken aan een schapenprogramma van SBS6.

De schaapherders van Eerde

Nou hebben wij een geweldig leuke samenwerking met Scheperij Salland. Met twee super enthousiaste herders Susanne Lejuez en Wim Schaven. Die in twee van onze Sallandse parels met schapenbegrazing voor biodiversiteit verzorgen, waaronder op Landgoed Eerde. Met een majestueus kasteel en een prachtig gevarieerd cultuurlandschap. Dat was dus snel geregeld! Nu de bekende Nederlanders nog. Altijd spannend wie we welkom mogen heten…

Hazes en Moszkowicz

Die bekende Nederlanders bleken Rachel Hazes en Bram Moszkowicz (naar eigen zeggen het zwarte schaap van de kudde) te zijn. Maar genoten hebben ze zeker. Vooral het bijna on-Nederlandse karakter van Eerde verraste hen. En die verbazing spat vast van het scherm. Rachel Hazes: “Soms vergeet ik hoe mooi de Nederlandse natuur eigenlijk is. Toen ik gevraagd werd voor dit programma wist ik niet goed wat ik kon verwachten, maar al snel was ik erg verrast door de schoonheid van het landschap waar we doorheen liepen, de gesprekken met Bram en het leven als herder. Ik vond het een prachtige ervaring!”

Schaapskudde op Eerde Achterbroek

Hazes en Moszkowicz op pad met schapen en herder Susanne in Eerder Achterbroek

Dagelijkse zorg voor natuur

Wij zijn dus ontzettend trost op Eerde. En er ook best druk mee trouwens. Want de zorg voor de cultuur en natuur vereist bijna dagelijks aandacht. Van ons boswachters én van een kudde schapen.

Herder Susanne van Scheperij Salland: ”Onze schapen grazen op de heideveldjes om die open te houden. En als ze daarna verder het gebied in trekken, verspreiden ze in hun vacht zaden van de typische planten van de heide. De open heideveldjes zijn heel belangrijke voor reptielen, zeldzame vogels en planten en vlinders.“

Met 300 schapen de provinciale weg over

Mijn hoogtepunt in de opnames was om de kudde van bijna 300 schapen de provinciale weg - die Landgoed Eerde doorsnijdt - over te steken. Best spannend, maar ging vlekkeloos. Daar aangekomen bij het majestueuze kasteel Eerde, doken de dames gelijk de berm in. Dat was ook de bedoeling want zij begrazen de bermen onder de lanen, zodat wij er niet met de maaimachine overheen hoeven. Leuk om te weten trouwens is dat de lanen op Eerde een volledige symmetrie vormen. En dat dat nog in Nederland zo gaaf te vinden is, is ook weer uniek. Wandel je de route van bijna 3 km rondom kasteel Eerde, dan beleef je het zelf. 

Het hek van de dam

In het tv-programma ‘Het hek van de dam’ doen bekende Nederlanders, waaronder Rachel Hazes en Bram Moszkowicz, een dappere poging om een schaapskudde van A naar B te drijven. Samen met de herder maken ze een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Vanaf vrijdag 21 augustus elke week te zien bij SBS6 om 20.30 uur.

schaapskudde bij kasteel Eerde opnames Hek van de Dam
Ruben Vermeer
Ruben Vermeer