Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten legt laatste puzzelstuk in tuinkunstmuseum Eerde

21 oktober 2019 | Olga de Lange

Het is eigenlijk het laatste stukje in de symmetrische tuinkunstpuzzel die Landgoed Eerde is. Met het herstel van de beukencarré en het Grand Canal is het levende tuinkunst museum op landgoed Eerde weer compleet. Natuurmonumenten start vandaag met de werkzaamheden.

vogelvlucht lanenstructuur Eerde

128 jonge eiken en 108 jonge beuken geplant

Dirk Rota: “We brengen in feite de ontbrekende schakel weer terug tussen de Kasteellaan en het Grand Canal bij Staatsbosbeheer in de boswachterij Ommen. Hiervoor maken 11 eiken en 7 beuken plaats voor 128 eiken in een dubbele laan. Net zoals langs de Kasteellaan. Bezoekers wandelen straks via een graspad door een bloemrijk grasland vanaf het kasteel naar de woeste gronden die nu boswachterij Ommen heten. Ook herstellen we het beukencarré aan de achterzijde van het kasteel. Diverse bomen zijn daar aangetast door zwammen. Hier maken 41 bomen plaats voor 108 beuken in de carrévorm met in het midden een prachtig doorzicht richting de Regge."

Hottingerkaart 1783

Hottinger kaart door M.A. Snoeck uit ca. 1783. Bron: Rijksarchief Den Haag

te herstellen zichtas Grand Canal uitsnede

te herstellen schakel in historische zichtas

Omgeving denkt mee

In 2010 concludeerde het bekende bureau SB4 na uitgebreid onderzoek, dat 'Eerde een museum van historische tuinstijlen is, een cultuurhistorische parel'. Waarna Natuurmonumenten gesterkt werd in de overtuiging dat behoud van de cultuurhistorische parel een belangrijke opgave was. En dat het bestaande 75-jarenplan voor de verjonging van het unieke lanenpatroon op Eerde voortgezet moest worden. De bewoners en pachters van het landgoed dachten daarbij intensief mee over de fasering van uitvoering. In 2017 spraken zij de wens uit dat binnen programma Eerde 2020 het herstel van de beukencarré en het Grand Canal uitgevoerd moest worden. Op 13 juni 2019 is dit tijdens een burenbijeenkomst opnieuw bekrachtigd.

Eerde 2020

Natuurmonumenten is druk bezig om de grandeur van Eerde te herstellen. We werken binnen programma Eerde 2020 aan ruim 50 verschillende projecten. Eerde 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, gemeente Ommen, Prins Bernard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij.

Olga de Lange