Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nazaat van eeuwenoude eik geplant op Eerde

25 februari 2016 | Jantine Wesselink

Op landgoed Eerde bij Ommen is een bijzondere eik geplant. Het is een nazaat van de 1200 jaar oude Friederikeneiche uit Nedersaksen in Duitsland. Natuurmonumenten plantte de nakomeling samen met Bert Takman. Als blijk van waardering voor zijn werk bij Staatsbosbeheer kreeg Takman deze boom van een Duitse collega. De nazaat draagt de naam Anna Christina en staat in de buurt van de Eerder Es.

Marike van de Paauw en Bert Takman

Oudste boom

Met haar omtrek van 8 meter is de Friederikeneiche een imposante verschijning. Bovendien is het de oudste boom van Nedersaksen. In de 19e eeuw kreeg de eik haar naam: ze werd genoemd naar de tweede dochter van groothertog Paul Friedrich August von Oldenburg. Passend in deze traditie heeft de nakomeling de naam gekregen van de dochter van Bert Takman en zijn vrouw Marike.

Friederikeneiche

Staatsbosbeheer

Bert Takman, geboren in Ommen, was lange tijd werkzaam als senior adviseur terreinbeheer bij Staatsbosbeheer. Vanwege de vele herinneringen uit zijn kindertijd heeft hij een speciale band met het Vecht-Regge-gebied. Landgoed Eerde leek hem daarom een mooie plek voor de bijzondere boom die hij bij zijn afscheid van Staatsbosbeheer in december cadeau kreeg van zijn Duitse collega.

Enthousiast

Natuurmonumenten was meteen enthousiast toen Bert Takman met het plan aanklopte. Ook het Niedersächsischen Landesforsten is ingenomen met de locatie. Enkele jaren geleden nam deze organisatie het initiatief om 1300 nakomelingen van de stokoude Friederikeneiche op te kweken. De Anna Christina-eik is de eerste nakomeling die de kwekerij heeft verlaten. Een boom met een dergelijke afkomst verdient een bijzondere standplaats. En die heeft hij gekregen, op een mooie zonnige plek op landgoed Eerde. "Ik kom hier zeker nog vaak terug. En hoop dat mijn kleinkinderen hier straks ook genieten van de boom die vernoemd is naar hún moeder", aldus een trotse Bert Takman.

Zelf de Eerder Es op

Ongemerkt klimt het pad omhoog en ben je op de Eerder Es. In juni wuift hier het goudgele graan. Wie geluk heeft, ontdekt er sporen van de das. Ervaar het zelf en wandel rondom kasteel Eerde.

Ga naar de route

Wandelpad route Kasteel Eerde
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink