Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuinkunst komt terug op landgoed Eerde

16 februari 2016 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten werkt bij kasteel Eerde in Ommen aan herstel van het oorspronkelijke, achttiende-eeuwse tuinontwerp. Nieuwe bomen komen in een strak vierhoeksverband te staan. Een precisiewerkje met tuinkunst als resultaat.

Rhododendron

Cultuurhistorische parel

Er wordt hard gewerkt in één van de vier parkbosvakken bij kasteel Eerde in Ommen. Dit deel van het parkbos krijgt zijn oorspronkelijke ontwerp terug. In 2010 concludeerde het bekende bureau SB4 na uitgebreid onderzoek, dat 'Eerde een museum van historische tuinstijlen is, een cultuurhistorische parel'. De huidige bomen zijn aan het eind van hun leven en takelen snel af. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, moest er iets gebeuren. 'Het kappen van de oude bomen gaat ons aan het hart. Toch hebben we uiteindelijk besloten om de gelegenheid aan te grijpen en het bijzondere, achttiende-eeuwse ontwerp in ere te herstellen', aldus boswachter Marion Plagge van Natuurmonumenten.

Op schema

Het grootste deel van de bestaande bomen is inmiddels omgezaagd. De stammen kunnen nu afgevoerd, waarna de voorbereidingen beginnen voor het planten van ruim 500 jonge eiken en ruim 3.000 heesters. Daarmee ligt het werk goed op schema. Als het broedseizoen begint, moet het klaar zijn en keert de rust in het bos terug.

Roos op tuinmuur

Kunstwerk

De nieuwe bomen hebben een omtrek van ongeveer vijftien centimeter en zijn vijf meter hoog. Ze komen in een strak vierhoeksverband te staan, zoals ook bij de aanleg van het park het geval is geweest. Daardoor ontstaan vanuit ieder punt strakke zichtlijnen. Voordat het zover is, moet er heel zorgvuldig worden uitgemeten waar elke boom hoort te staan. Het eindresultaat heeft iets van een grafisch kunstwerk en dat staat of valt bij precisiewerk.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink