Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waardering voor natuur in Overijssels landschap

15 maart 2019 | Natuurmonumenten

De delen van Overijssel met veel natuurgebieden oogsten de hoogste waarderingscijfers onder de deelnemers aan de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 3.882 inwoners van Overijssel is ingevuld. Toch zijn er ook zorgen over de toekomst van het Overijsselse landschap.

wieden

Inwoners van Overijssel waarderen hun landschap hoger dan het Nederlandse gemiddelde (7,5): Overijssel krijgt een rapportcijfer 8,0. Het zijn vooral gebieden met veel natuur die hoog scoren: Noordwest-Overijssel, rond Ommen en Rijssen en Twente. De grote steden Zwolle, Deventer en Almelo-Hengelo-Enschede krijgen een lager waarderingscijfer.

Stallen en schuren

Driekwart van de inwoners van Overijssel maakt zich zorgen over de toekomst van het landschap, vooral in de Kop van Overijssel, langs de IJssel en in Twente. Overijssel behoort tot de drie provincies waar stallen en schuren bij boerderijen het meest bepalend zijn in het landschap. Schoonheid van het landschap en ruimte voor natuur zijn in Overijssel de belangrijkste waarden om het landschap te beschermen en te herstellen.

Waardering voor groene woonomgeving

Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien, zo blijkt uit de resultaten. Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten: “wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels."

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Overijssel.

 

Natuurmonumenten