Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werk in uitvoering fietspaden Eerder Achterbroek

08 mei 2018 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten renoveert momenteel de fietspaden en zandwegen in het Eerder Achterbroek, tussen Ommen en Den Ham. In totaal gaat 3,5 kilometer op de schop. Hiermee hebben bezoekers straks weer een optimale beleving van het karakteristieke kleinschalige cultuurlandschap. De werkzaamheden zijn naar verwachting voor het Pinksterweekeinde helemaal klaar.

renovatie fietspaden Eerder Achterbroek

Wat gaan we doen

De fietspaden krijgen een nieuwe halfverharding en hun originele breedte van 80 centimeter terug. Ook komen de paden iets hoger te liggen, zodat regenwater beter wegstroomt. Op sommige plekken is het pad compleet verdwenen of is de grasberm aangetast. Daar zijn we wat langer bezig. De zandwegen worden op slechte plekken opgevuld en opgehoogd, zodat ze bij nat weer ook goed begaanbaar blijven.

Cultureel erfgoed

Natuurmonumenten kocht het Eerder Achterbroek in 1949 van baron Philip Dirk van Pallandt om het oude, gave cultuurlandschap zo goed mogelijk te bewaren. Kenmerkend voor het kleinschalige landschap zijn de zandwegen en de smalle fietspaden. Zandwegen lopen al eeuwen door dit oude cultuurlandschap. De fietspaden stammen veelal uit de tijd van baron Philip Dirk van Pallandt. Hij vond het belangrijk het Eerder Achterbroek open te stellen voor het publiek en daar hoorden fietspaden ook bij. Deze smalle paadjes stammen dan ook al van voor de Tweede Wereldoorlog en zijn inmiddels cultureel erfgoed.

Eerde in 2020

Natuurmonumenten is druk bezig om Eerde in oude eer te herstellen. Zo kunnen bezoekers in de toekomst blijven genieten van landgoed Eerde. We herstellen het bijzondere landschap en het parkbos, restaureren de monumentale gebouwen en ontwikkelen nieuwe manieren om van de prachtige natuur te genieten. We werken tot 2020 aan ruim 50 verschillende projecten. Dit jaar staan onder andere de renovatie van de fietspaden en zandwegen en de restauratie van het kasteelinterieur op het programma. Eerde 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, gemeente Ommen en de Nationale Postcode Loterij. 

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink