Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werk op de heide Eerder Achterbroek

13 oktober 2016 | Jantine Wesselink

Het Eerder Achterbroek, onderdeel van Landgoed Eerde is toneel voor werkzaamheden op de heideveldjes. Natuurmonumenten werkt er aan uitbreiding en verbinding van de heide. We behouden daarmee cultuurhistorie en geven plant- en diersoorten betere leefomstandigheden.

Schaapskudde

In de knel

In de loop der jaren is de kwaliteit van de heide in het Eerder Achterbroek sterk afgenomen. Diersoorten zoals bijvoorbeeld de adder, raakten in de knel. Ook is de karakteristieke kleinschalige landschap van het Eerder Achterbroek vervaagt. Boswachter Ecologie Salland Daan Vreugdenhil: “Dankzij de baron van Pallandt is het Eerder Achterbroek nooit ontgonnen. Hij vond dit een bijzonder plek en wilde het behouden. Natuurmonumenten zet deze filosofie voort. Helaas moeten daarvoor bomen wijken.” 

Houtkap

Schaapskudde

Nadat de aangewezen bomen zijn weggehaald, nemen schapen het heidebeheer over. Vreugdenhil: “Een kudde van een kleine 300 schapen graast twee keer 20 dagen in het Eerder Achterbroek. Dankzij hen zien we al weer soorten terugkeren of opbloeien. Zoals bijvoorbeeld de klokjesgentiaan en de witte snavelbies.”

Eerde 2020

Dit project is onderdeel van Eerde 2020, een 10-jarenplan om de oude grandeur van het landgoed te herstellen. Dit plan wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Provincie Overijssel, Gemeente Ommen en de Europese Unie.

Herfstwandeling Eerder Achterbroek

Het resultaat van de werkzaamheden op de heide zelf zien? Kom een herfstwandeling maken. Het rondje Eerder Achterbroek van 4,8 kilometer of de historische route vanaf kasteel Eerde van 11,5 km.

Naar de wandelroutes

Eerder Achterbroek
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink