Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeer bijzondere vleermuisvondst op Eerde

01 augustus 2017 | Jantine Wesselink

Vleermuisdeskundigen Daniel Tuitert en Theo Douma vonden op Landgoed Eerde een kraamkolonie met ruige dwergvleermuizen. Een supergave waarneming!

Vleermuis

Walhalla voor vleermuizen

Eerde is een walhalla voor vleermuizen. Daarom laat Natuurmonumenten er regelmatig vleermuisinventarisaties doen. Tuitert en Douma gingen vorige maand regelmatig 's avonds op pad op zoek naar vleermuizen. Naast de ruige dwergvleermuis vonden ze in ieder geval drie kolonies rosse vleermuis, twee kolonies grootoren en een kolonie franjestaarten. Vleermuizen zitten in de spleten van oude bomen en gebouwen op Eerde. Vanwege de werkzaamheden in het quinconcevak vorig jaar hangen er in de parkbosvakken speciale vleermuis-overwinteringskasten. Ook die worden goed gebruikt.

Vleermuis

Vrijwel niet in Nederland

Daniel Tuitert is naast vleermuisonderzoeker ook natuurfotograaf en is zeer enthousiast over de vondst: "Een kraamkolonie!! Dat is heel bijzonder, kraamkolonies van ruige dwergvleermuis worden vrijwel niet gevonden in Nederland. Dat is in een (ver) verleden (1994) één keer gebeurd in een woning in Noord-Holland. Echt een supergave waarneming dus. Waarschijnlijk zo'n 12 jongen bij elkaar in een boom." De vondst is zo bijzonder, omdat ruige dwergvleermuizen in de regel in Midden- en Oost-Europa geboren worden. De jonge vleermuizen onderscheiden zich trouwens van de volwassen dieren, omdat ze een stuk kleiner en donkerder zijn en omdat ze wat klunziger vliegen.

Jonge ruige dwergvleermuis

Gedeelde kraamkamer

De lanen op Eerde zijn voor vleermuizen en ware snelweg tussen kraamkamer en jachtgebied. De vrouwtjes moeten drie tot vier keer hun lichaamsgewicht aan insecten eten om zichzelf en hun jong te voeden. Boswachter Henk Steen: “Leuk om te weten: de kraamkamer wordt gedeeld met meerdere moeders en jongen. Wel zo handig. Terwijl de ene moeder op jacht is naar insecten, kunnen de andere moeders op de jongen passen.” De moeder vindt haar jong weer terug aan de hand van piepgeluidjes. 

Zelf Vleermuizen zien?

Als de schemer valt, komen vleermuizen tevoorschijn. Ze scheren langs de bomen. Snel, wendbaar en zonder geluid, althans niet voor ons oor hoorbaar. Wil je op Eerde zelf vleermuizen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. Maar er is op Eerde altijd wat te beleven. Je kunt er gewoon fietsen, wandelen, mee met een excursie of één van onze evenementen bezoeken.

Vleermuizen spotten Landgoed eerde
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink