Ga direct naar inhoud
Nieuws

De preekstoel in De Lutte gerenoveerd

26 maart 2021 | Simone Damhof

Wandel je rond De Lutte dan maak je kennis met bergen zoals bijvoorbeeld de Tankenberg, Paasberg, Hakenberg en Wilmersberg. Maar er zijn ook bergen met religieuze namen zoals de Preekstoel in Elfterheurne en de Domineesberg in Egheria. Te herleiden naar dominee Johannes Palthe uit Oldenzaal.

preekstoel

Familie Palthe

Zoals veel textielfabrikanten in de omgeving bouwde ook de familie Palthe een landhuis in De Lutte. De grond die vrijkwam belandde op een berg. Zo ontstond er een uitzichtpunt en als verwijzing naar hun voorvader dominee Johannes Palthe uit Oldenzaal kreeg dit uitzichtpunt de naam Preekstoel. Johannes Palthe legde zelf de Domineesbeg op landgoed Egheria al aan. De preekstoel werd al gauw een verzamelplek voor wandelaars die er de laatste nieuwtjes met elkaar uit wisselden, ondertussen genietend van de vergezichten.

Grensoverschrijdend vergezicht

Nadat het zitje in de 20e eeuw verdween, kwam het in 2009 tot herstel op initiatief van de plaatselijke historische vereniging de Dree Marken. Natuurmonumenten onderhoudt met vrijwilligers deze locatie. Alle bankjes vervingen we. We schoonden de plek helemaal op. Buurtbewoners houden een oogje in het zeil en plaatsen af en toe iets gezelligs op tafel. Door samenwerking en noaberschap is deze plek weer klaar voor het ontvangen van veel passanten. Iedereen kan zo blijven genieten van de rust en het uitzicht. Bij helder weer kijk je 13 kilometer ver tot aan kasteel Bad Bentheim en de gelijknamige stad net over de grens.

preekstoel

Vanuit de Preekstoel zie je bij helder weer kasteel Bad Bentheim, 13 kilometer verderop.

Help mee

Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Slechts 15 procent van Nederland bestaat nog uit natuur. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Om te bewonderen, in te spelen, sporten, wandelen en fietsen. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Je helpt ons al vanaf € 3,- per maand. Info: https://www.natuurmonumenten.nl/word-nu-lid

Simone Damhof
Simone Damhof