Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eekhoornnesten spotten op Egheria

11 december 2019 | Simone Damhof

Het waaide de afgelopen dagen stevig. Herfstbladeren in alle tinten geel en goud dwarrelden rond. Bijna alle bomen zijn weer kaal. Hierdoor vallen juist de eekhoorrnnesten meer op. Op landgoed Egheria gooiden we even ons hoofd in de nek en troffen een groot aantal nesten aan.

eekhoornnesten

Bol boven in boom

Eekhoorns bouwen in de nazomer meerdere nesten. Soms wel vijf per eekhoorn. Ze knagen alle naalden en bladeren van dunne takken af. De twijgen vlechten ze dan tot een dikke,  grote bol. De afmeting hiervan kan wel 50 cm zijn. De binnenkant isoleren ze met mos, gras, naalden, bladeren en haren. Wat voorhanden is en bruikbaar verwerken ze.

Zomer- en winterresidentie

De nesten die gebruikt worden in de winter of die dienst gaan doen als kraamkamer zien er altijd wat robuuster uit dan de nesten waar in ze in het zomerseizoen slapen. De andere nesten gebruiken ze vaak om voorraden voedsel op te slaan.  Een winternest is zo gebouwd dat het zelfs bij een buitentemperatuur van 0 graden nog een aangename 20 graden is als de eekhoorn er verblijft.

Eksternest of eekhoornnest

Je treft de nesten vaak hoog in de boom aan, tegen de stam of een dikke tak. Alsof er een kluwen wol tegen de stam geplakt is. Soms vind je ook nesten hoog in de boom op wat dunnere takken. Dat is ook de plek waar eksters graag hun nest bouwen. Je kunt ze gemakkelijk uit elkaar houden want eksters gebruiken dikkere takken en eksters hebben vaak een afdakje boven hun nest.  Ze gebruiken bovendien geen twijgen of bladeren met naalden.

Boomholtes

Ook in de holte van een boom tref je soms een eekhoornnest. Het is niet zo heel goed te zien omdat het nest dan in de boom zit maar af n toe steken er twijgen met bladeren uit de holte. Dan weet je dat dit een eekhoornhuis is. Omdat ze ook holten gebruiken, pikken ze ook wel eens een nestkast in van een grotere vogelsoort zoals een specht of uil.

Hoofd in de nek

Maak je nu een winterwandeling dan tref je niet snel een eekhoorn aan. Maar de nesten kan je nu wel goed zien. Wij ontdekten de nesten op Landgoed Egheria, gooi je hoofd in de nek en misschien vind je zo een aantal mooie nesten. We hebben mooie wandelingen voor je uitgezet die beginnen bij Pannenkoekhoes De Stroper.

Simone Damhof
Simone Damhof