Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herfst in Twente. Tijd voor een paddenstoelentocht!

30 september 2020 | Simone Damhof

Een wandeling in de natuur is altijd een goed idee. Helemaal nu we uit noodzaak onze sociale contacten weer moeten beperken. Lekker uitwaaien en op andere gedachten komen. Het is nu het tijdstip om met de kinderen paddenstoelen te gaan zoeken. We geven je vijf tips voor korte kindvriendelijke wandelroutes in Twente waar je ongetwijfeld paddenstoelen kunt spotten. Spiegeltje mee, laarzen aan en gaan!

elfenbankje - fotograaf T. Enders
  • Tip 1 Landgoed Egheria, paddenstoelenlaantje 

De herfst is in aantocht en de paddenstoelen schieten uit de grond. Het laantje richting erve Middelkamp is nou precies zo’n plek waar je veel paddenstoelen kunt vinden. Het is een oud bos met grote dikke beuken. Parkeren kan bij Pannenkoekhoes De Stroper en via het informatiebord zoek je een wandelroute uit. Kinderen mee? Vraag ook naar de Tovertocht van OERRR of de Tocht van OERRR. Dan wordt het extra leuk!

  • Tip 2 Buurserzand, paddenstoelen tussen Bommelas en Buursermeertje

Het Buurserzand is een nat heidegebied. Bos en heide wisselen elkaar af.  Langs de paden van de geel bepijlde wandelroute tref je veel soorten paddenstoelen aan. Kijk niet alleen onder aan de boomstam, maar ook eens iets hoger. Op vochtige plekken aan de bomen ontwikkelen zich vaak elfenbankjes. Maar ook judasoren kom je vaak tegen. Als je ze ziet weet je direct waarom ze zo heten. De Wakel is helaas gesloten in de maand oktober. Maar bij uitzichtpunt ’t Rietschot is er vast ruimte op een bankje voor een picknick.

 

vliegenzwam Ben Walet

Vliegenzwam. Wie kent 'm niet ....

  • Tip 3 Arboretum paddenstoelenparadijs

Arboretum Poort Bulten staat bekend om z'n 1000 verschillende soorten bomen.  Vorig jaar ontdekten we ook een veld vol vliegenzwammen, tientallen bij elkaar. Misschien laten ze zich weer zien. Wat bijna niemand weet is dat er ook hele  zeldzame paddenstoelensoorten hun plek vonden. Onze paddenstoelendeskundige Marian Oude Tijdhof trof een bijzondere collectie paddenstoelen aan. 

  • Tip 4 Roderveld, ideaal voor kinderen

Parkeren kan bij het Everloo op de parkeerplaats. Je vindt er een bord met wandelroutes maar ook hier kun je een route kiezen.  Wandelingen van 1 kilometer (groene pijlen volgen) en 3,5 kilometer (gele pijlen volgen). Ideaal voor jonge kinderen. In onderstaand filmpje van RTV Oost van enkele jaren geleden vertelt natuurgids Marianne Oude Tijdhof alles over paddenstoelen in het Roderveld. Je ziet dan direct waarom het handig is om een spiegeltje mee te nemen.

natuurgids Marian Oude Tijdhof vertelt over paddenstoelen in het Roderveld

  • Tip 5 Boerskotten, gezinswandeling

De productiebossen vol naaldbomen van vroeger vormen we om naar een bos met meer loofbomen. Een jarenlang proces. We laten de natuur zijn gang gaan. Natuurlijk beheer betekent ook dat dode bomen blijven liggen, zodat er paddenstoelen, mossen en planten op groeien. Zeker weten dat je een aantal bekende paddenstoelen tegenkomt. Download hier je route.

Judasoor - Ben Walet

Judasoor

Simone Damhof
Simone Damhof