Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge raven gespot op landgoed Haarzuilens

16 mei 2019 | Floor Woortman

Al enkele jaren hoorde boswachter Tim het kenmerkende geluid van de raaf op het landgoed en af en toe zag hij ze overvliegen, maar het lukte maar niet om te ontdekken waar ze zich precies bevonden. Heeft hij dit jaar meer geluk?

raaf

Krassend geluid

Al enkele jaren hoorde boswachter Tim het kenmerkende geluid van de raaf op het landgoed en af en toe zag hij ze overvliegen, maar het lukte maar niet om te ontdekken waar ze zich precies bevonden. "De raaf is de grootste zangvogel van Nederland, als je zijn zang en roep eenmaal gehoord hebt dan vergeet je het nooit meer. Het diep krassende geluid draagt over het hele landgoed, aldus de boswachter." Het was dan ook zo klaar als een klontje dat er zich ergens raven bevonden, maar waar?

Geluk

Raven leggen hun eieren al heel vroeg in het seizoen in een groot nest verstopt in de boomtoppen. Eind april is het de tijd dat de jongen, inmiddels al een kilo zwaar, het nest verlaten. Boswachter Tim kon zijn geluk dan ook niet op dat hij net rond de tijd van uitvliegen drie jonge raven vond in de top van een boom rondom het nest. Eindelijk! Na vele jaren nu toch het bewijs dat de raven zich thuis voelen op het landgoed en ook jongen groot brengen. Boswachter Tim: "Heel gaaf nieuws en echt iets om trots op te zijn!"

Slimmerik

Raven lijken veel op zwarte kraaien, maar zijn bijna een keer zo groot. Raven zijn ook heel slim en spelen in op mensen. Dit is de reden waarom ze zo ontzettend moeilijk te vinden zijn.

Bejaagd en gevreesd

Halverwege de vorige eeuw was de raaf in Nederland uitgestorven. Bejaagd en gevreesd, onder meer vanwege z'n zwarte kleur (bijgeloof) en als concurrent van jagers. Sinds de herintroductie rond 1970 zijn er nu zo'n 200 paar in Nederland, en het aantal neemt gelukkig weer toe.

 

Jonge raven op landgoed Haarzuilens

FloorWoortman
Floor Woortman