Ga direct naar inhoud
Nieuws

Speelnatuur van OERRR op landgoed Haarzuilens open voor publiek

14 juli 2021 | Roos Kooiman

Rennen, ravotten, bouwen, met modder spelen en vies worden. Welk kind speelt er nou niet graag buiten? Op 17 juli opent Speelnatuur van OERRR op landgoed Haarzuilens van Natuurmonumenten haar ‘poorten’.

de speelnatuur wordt geopend

Geen strakke speeltoestellen, maar een plek waar kinderen kunnen uitwaaien, ontdekken en hun fantasie de vrije loop laten. Natuurmonumenten wil met de speelnatuur kinderen de mogelijkheid bieden om zelf spelenderwijs de natuur te ontdekken en hun creativiteit te ontwikkelen. In de Speelnatuur van OERRR is van alles te doen en te ontdekken. Kom spelen met water en zand, dammen bouwen met modder, hutten bouwen, kriebelbeestjes ontdekken, bloemen plukken, achter de kikkers aan of picknicken.  Het terrein is voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen met een beperking. Iedereen heeft namelijk recht op het ‘medicijn natuur’. En wat is er leuker dan samen spelen?

Kinderwensen basis ontwerp

Kinderen – met en zonder beperking - hebben meegedacht aan het ontwerp van het terrein en de speelmogelijkheden. Ze hebben zelf met takken, stenen en andere materialen bedacht hoe hun ideale speelnatuur eruit zou zien. “Zo is het idee van een ‘gracht’ in het ontwerp gekomen. Maar ook het gegeven dat een voor rolstoel toegankelijk pad niet helemaal strak hoeft te zijn. Lekker hobbelen met m’n rolstoel, is een hartenkreet die me is bijgebleven” vertelt boswachter Floor Woortman van Natuurmonumenten.

Samen spelen

Mensen met een lichamelijke beperking kunnen nog steeds niet leven zoals ze dat graag zouden willen, blijkt uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (juni 2021). Ook kinderen hebben daar last van. Dit soort toegankelijke speelplekken, als de speelnatuur van OERRR, vormen één van de weinige gelegenheden waar kinderen met en zonder beperking met elkaar samen spelen, én gelijk zijn. Een klodder modder discrimineert namelijk niet. En het samen lachen daarom kent geen beperkingen

Natuur bij de stad

Landgoed Haarzuilens is hét groene natuur- en recreatiegebied aan de westkant van Utrecht, op fietsafstand van Leidsche Rijn. In een oogwenk fiets of wandel je vanuit de drukke bebouwing door een afwisselend gebied met boomgaarden, kleurrijke akkers, slootjes en geniet je van lokale lunch op een van de vele terrassen. Met de komst speelnatuur van OERRR biedt Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens nu ook de kinderen uit Utrecht en omgeving een onvergetelijke natuurervaring. De speelnatuur is een grote en aanwinst op het recreatieve aanbod in de provincie Utrecht.

Opening

Het terrein is vandaag geopend door Eva van Oostrom (OERRR en woont in Haarzuilens), Joël Spierlings (kinderambassadeur van Stichting het Gehandicapte kind), Hanke Bruins Slot (Gedeputeerde) en Coraline Panis (financieel directeur Natuurmonumenten). Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat kinderen met een handicap ook mee kunnen doen en zijn aangesloten bij het SamenSpeelNetwerk, net als stichting het Gehandicapte Kind. De aanleg van speelnatuur is mogelijk  gemaakt door een grote bijdrage van de Provincie Utrecht, het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht, Fonds 1999, Facilicom Group, Fonds Martin van Gendt, De Nationale Postcode Loterij en de vrienden van landgoed Haarzuilens. Aannemer Oostrom Tuinen uit Haarzuilens heeft met ontzettend veel bevlogenheid en enthousiasme de prachtige speelnatuur gecreëerd.

Kom spelen

Kom je ook spelen in Speelnatuur Haarzuilens? Kijk hier voor meer informatie. 

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter