Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat was de meeste bijzondere waarneming van 2018?

09 januari 2019 | Floor Woortman

In 2018 werd landgoed Haarzuilens bezocht door vele diersoorten. Daar zaten ook hele bijzondere tussen. Benieuwd van welke soort de boswachter het meest opkeek? Lees snel verder!

zwarte ibis

Gedekte tafel

In Nederland gaat het niet goed met de weidevogels. Ondanks dat landgoed Haarzuilens door zijn vele houtwallen, bosjes en vele paden verre van optimaal is voor de weidevogels, proberen wij toch zoveel mogelijk te doen om deze oerhollandse vogels nog een plekje te bieden. Zo hebben we een aantal jaar geleden een zogenaamde plas dras aangelegd in Parkbos de Haar. Dit is niks anders dan een groot weiland dat we vroeg in het voorjaar onder water zetten. Hierdoor ontstaan er modderige plekjes waar veel wormpjes en beestjes in zitten. De weidevogels die in het voorjaar na een lange reis vanuit Zuid Europa arriveren wacht een gedekte tafel. Ze kunnen voldoende energie opdoen om goed aan het broedseizoen te beginnen.

Met stip op nr.1

Dat het plas dras niet alleen voor weidevogels interessant is, bleek toen boswachter Tim Kreetz op 7 mei een tweetal grote zwarte vogels ontdekte. Door hun grootte vielen ze meteen op. Na het richten van de verrekijker was het duidelijk, zwarte ibissen! De zwarte ibis is een vogel van ongeveer 50 centimeter die oorspronkelijk uit Zuid Europa komt, maar zich steeds vaker in Nederland laat zien. Hij leeft normaal in moerassen en ondiepe meren waar hij met zijn lange snavel torretjes opvist. Het plas dras was dan ook de kleine variant hiervan. De naam zwarte ibis is eigenlijk niet terecht. Als je goed kijkt, heeft hij prachtig donkere parelmoer kleuren op zijn veren die het zonlicht schitteren weerkaatsen. Echt een prachtige vogel! Wij durven wel te zeggen dat hij met stip op nr. 1 staat als het gaat om de meest bijzondere waarneming van 2018 op landgoed Haarzuilens.

 

FloorWoortman
Floor Woortman