Ga direct naar inhoud

Boerderij het Bosmanshuis, Hackfort

Het Bosmanshuis is groter en deftiger dan de meeste boerderijen op landgoed Hackfort. In de gelagkamer beklonk de baron zijn jachtpartijen en op de deel vond altijd de houtverkoop van Hackfort plaats.

Boerderij het Bosmanshuis, Hackfort

Het erf is zeker meer dan 350 jaar oud, maar het huidige gebouw stamt uit 1881. Het rietgedekte voorhuis is een tijd een gelagkamer geweest waar bezoekers konden genieten van een borrel en een sigaar. ‘Uitspanning met vergunning’ meldt een advertentie uit het begin van de vorige eeuw. Binnen lijkt de tijd stil te staan, met groene balkenplafonds, een bedstedenwand en de grote schouw met bruine schildpadtegels. De opmerkelijke ijzeren haardplaat in de schouw draagt het wapen van de vroegere kasteelheer van Hackfort, Van Westerholt-Van Baer. Hij dateert uit 1675 en is afkomstig uit het kasteel. Mogelijk was hij daar na een verbouwing overbodig. Op het erf is de originele waterpomp er nog. Deze is vierkant met een gemetselde onderbouw en houten bovenbouw.

Boerderij het Bosmanshuis, Hackfort

Boerderij het Bosmanshuis, Hackfort

Stierenhouderij

Het Bosmanshuis was tot 1981 een stierenhouderij. Boeren uit de omgeving liepen met hun tochtige koe naar de boerderij om haar daar te laten dekken door een fokstier. Nu is het een melkveehouderij.

  • Bouwjaar: 1881
  • Architect: Streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument