Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bermen maaien voor meer voorjaarsbloeiers op Hackfort

06 november 2023 | Anouk Ballot

Dit najaar besteedt Guus Ebenau, boswachter van landgoed Hackfort, weer extra aandacht aan het netjes maken van de bermen die onder Natuurmonumenten vallen. Hierdoor valt er meer licht op de bodem en ontstaat er meer ruimte in de bermen. Het zorgt ervoor dat we de vrolijke voorjaarsbloeiers beter kunnen behouden en dat de groeiplekken kunnen uitbreiden. Het onderhoud aan de bermen gebeurt twee keer per jaar. Meer dan vroeger.

Om gave tapijten van stinzen te krijgen en te houden wordt er jaar rond gewerkt

Meer kans voor bosanemonen

De voorjaarsbloeiers, waar landgoed Hackfort zo bekend om staat, nemen in aantal af. Zeker de droge zomers van de vorige jaren hebben hierop invloed gehad. De bermen verrijken bovendien steeds meer, waardoor soorten als fluitenkruid, brandnetel en braam steeds meer toenemen. Vandaar dat we vaker de onderbegroeiing maaien. Ook verwijderen we opslag van struiken zodat de formele landgoedaanleg, met open lanen en doorkijkjes naar de omliggende gronden, beter tot zijn recht komt. Al met al geeft dit een netter beeld en is er meer ruimte voor bijvoorbeeld de kenmerkende bosanemonen.

Bermen beter ecologisch beheren

Bezoekers aan het landgoed zullen van de werkzaamheden niet veel hinder ondervinden. In een paar dagen is al het werk gedaan. Overigens zijn niet alle bermen of de hele berm van Natuurmonumenten. Ook op Hackfort is het stuk van de berm direct grenzend aan de weg van de gemeente. We bekijken in overleg hoe we de bermen beter kunnen beheren om de ecologische kwaliteiten te verhogen.

Groene kanjers

Het kleurrijke landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de vele voorjaarsbloeiers. Boswachters werken samen met vrijwilligers het jaar rond om deze vrolijke lentebloeiers te behouden. Er is zelfs een aparte vrijwilligersploeg: de stinzengroep, die specifiek zorgt voor het onderhoud van het parkbos om ieder voorjaar te kunnen genieten van bloeiende tapijten van voorjaarsbloeiers.

Guus vertelt: "Deze ploeg snoeit bramen, trekt brandnetels, houdt de wandelpaden netjes en plant bollen. Echte groene kanjers dus!"

Anouk Ballot
Anouk Ballot