Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beuken op oprit Hackfort ingepakt in jute

31 januari 2023 | Anouk Ballot

Op de oprit naar kasteel Hackfort zie je bomen ingepakt met jute. De boswachters hebben dit gedaan om deze beuken te beschermen. Beuken kunnen namelijk ‘zonnebrand’ oplopen.

Zonnebrand kan voorkomen als er teveel zonlicht op de bast schijnt. Het water in de schors kan gaan koken. Dit veroorzaakt ernstige beschadigingen, waaraan de boom meestal dood gaat. Jute beschermt. Het werkt dus als een soort 'zonnepleister'. En omdat we de bomen niet steeds in- en weer uitpakken, blijven de bomen ingepakt. Ook in de winter.

Beuken ingepakt in jute op oprit naar kasteel Hackfort

Beuken beschermen zich voor teveel zonlicht

Beuken zijn gevoelig voor teveel zonlicht. De beschermende schors van deze boom is namelijk maar 4 tot 5 millimeter dik. Een vrijstaande beuk beschermt de schors van stam en takken door via het bladerdek de intense zonnestralen te filteren. In een rij met beukenbomen werkt dat anders. De bomen beschermen zichzelf en elkaar met hun bladeren. Maar als in een rij met beuken een boom wegvalt – of tevens de eigen kroon de boom onvoldoende beschermt – staat de boom ineens onbeschermd in de volle zon. Daardoor kan het gebeuren dat het laagje onder de schors, dat veel water bevat, aan de kook raakt en de beuk zonnebrand oploopt.

Droogte-indicator

Waarom deze beuken op de oprit naar het kasteel steeds meer zonlicht op hun bast krijgen? Doordat ze steeds slechter worden. Vooral de droogte van de afgelopen jaren heeft de bomen geen goed gedaan. Een beuk is een van de eerste boomsoorten waaraan duidelijk te zien is dat ze last hebben van droogte en daarmee helaas een duidelijke 'droogte-indicator'.

Kijken naar de kroon

Op de oprit naar kasteel Hackfort zijn al enkele dode bomen weggehaald. Van de nog staande bomen wordt de kroon dunner en kleiner. Takken sterven af en kunnen vallen. Om onveilige situaties hiermee te voorkomen en de bomen zo lang mogelijk in de benen te houden is er gesnoeid in de kroon. Als de kroon opener en kleiner wordt, komt er dus meer zonlicht op de bast.

Als je een boswachter vraagt hoe gezond een boom is, kijken we meestal meteen naar de kroon. De kroon vertelt ons veel over de boom. Heeft de kroon veel kleine zijtakjes aan de hoofdtakken? Dat is een indicator dat de boom genoeg energie heeft om de kleine takken in leven te houden. Zitten er dode takken? Is de kroon heel open of juist dicht? Kortom, hoe een kroon eruit ziet, geeft ons veel informatie.

 

 

 

Anouk Ballot
Anouk Ballot