Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bladblazen, waar wel of juist niet?

13 december 2022 | Anouk Ballot

“Zijn jullie helemaal gek geworden? Bladblazen in het bos?! Hebben jullie niks beters te doen?” Dat zijn zo wat reacties die boswachters en vrijwilligers krijgen van bezoekers zodra men ons ziet bladblazen in het bos. Die reacties kunnen we ons best voorstellen. De bladeren zorgen immers voor belangrijke voeding. En als die irritante herrie nou érgens niet gepast en nodig is, dan zou dat toch in het bos moeten zijn. Waarom we dan toch op enkele plekken de bladeren weg blazen lichten we hier graag even toe.

Blad laten we zoveel mogelijk liggen in de natuur; soms is blazen echter beter

Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk blad blijft liggen in de natuur. Bladblazen doen we zo min mogelijk en beperken we tot de hoofdpaden en bewijzerde routes, voornamelijk op de landgoederen. Hiervoor hebben we dan ook goede redenen.

Historisch plaatje behouden

Met het weg blazen van de bladeren van de paden en wegen, houden we deze goed begaanbaar. Als het blad blijft liggen, hoopt het zich op. Na een tijdje wordt het nat en krijg je zwarte prut, humus; vooral op veel belopen plekken en laagtes waar het blad zich ophoopt. Na een tijdje drogen deze plekken niet meer op en gaan bezoekers er om heen lopen. Hierdoor wordt het eigenlijke pad onnodig breed. Dat is onwenselijk en brengt extra kosten met zich mee. Daarnaast maken de wegen en paden deel uit van een historische aanleg, die we graag behouden.

Blazen = goedkoper dan paden herstellen

Op de natte plekken moeten we op een gegeven moment met de schop of zelfs met een kraantje de humus verwijderen om het pad weer begaanbaar te maken. De kosten en tijd die daarmee gemoeid zijn, vallen een stuk hoger uit dan het jaarlijkse rondje blazen. Alles met de hark weghalen, is ondoenlijk: de routes en hoofdwegen beslaan eenvoudigweg teveel kilometers.

Van ‘t padje af?

Het bladblazen helpt bovendien vele wandelaars om het pad beter te volgen. Om door één grote bladerenzee te wandelen is misschien voor sommigen spannend, maar zeker niet voor iedereen een pretje. De landgoederen blijven zo bovendien beter toegankelijk voor mensen die wat slechter ter been zijn. We beperken het bladblazen wel tot bepaalde paden op de meest bezochte landgoederen.

Meer voorjaarsbloeiers

De bladeren blazen we een stuk het bos in, zodat het daar kan verteren. Voor het bos goed. Andere soorten die meer aan de rand van de paden groeien, zoals bepaalde paddenstoelensoorten, mossen en voorjaarsbloeiers, waar bijvoorbeeld landgoed Hackfort om bekend staat, zijn juist bij een niet al te dik bladerdek gebaat. Deze groeiplekken nemen we ook mee met het blazen.

Waar het even kan: laat het blad liggen!

Bladeren zijn van grote nut. Ze beschermen planten en de wortels tegen kou en droogte, zorgen voor voeding en leven. Waar het even kan, laten we het blad juist liggen. Lees hier goede tips om in je eigen tuin toe te passen: >>Lees artikel "Laat je blad blijven".

Dus waar het kan, laat bladeren liggen! Zeker die van je buurman, getuige de leuke sketch van Van Kooten & De Bie: >>DE BLADBLOWERS 😉.

Anouk Ballot
Anouk Ballot