Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prachtige rode beuk Hackfort is ziek en wordt weggehaald

05 oktober 2020 | Anouk Ballot

De prachtige rode beuk op de voorgrond op het voorplein siert Hackfort al bijna 250 jaar. Helaas is op deze markante boom reuzenzwam aangetroffen. Dat is slecht nieuws. Al jaren houden we de hoeveelheid en groeilocatie van de reuzenzwam in de gaten en hebben we de beuk extra aandacht en verzorging gegeven. Nu de zwam rondom zit, zijn de wortels zodanig aangetast dat de beuk moet worden geveld. Dit gaat uiterlijk eind oktober gebeuren.

De markante rode beuken op het voorplein van kasteel Hackfort

Boom herinneren

We horen van verschillende kanten dat bezoekers de rode beuk nog even van dichtbij willen zien om er afscheid van te nemen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen mensen meer in de directe omgeving van de beuk toelaten. We willen u verzoeken het nemen van eventuele foto’s, of ander afscheid, te ondernemen vanaf de Keuken van Hackfort (achter glas), van achter het hek van het voorplein of vanaf de beekweide van de Baakse Beek.

De boom en de baron

Rond 1788 onderging kasteel Hackfort en de directe omgeving van het kasteel een metamorfose. Het kasteel was inmiddels zijn functie ter verdediging verloren. De toenmalige baron Van Westerholt nam het kasteel en het aanzicht ervan onder handen. Het kasteel werd uitgebouwd en kreeg zo meer het uiterlijk van een buitenhuis, de gracht werd gedempt en het poortgebouw gesloopt. Vervolgens werd het voorplein aangelegd met de vorm en beplanting, onder andere met 2 rode beuken, zoals we die nu nog grotendeels kennen.

Check op holtebewoners

De beuken hebben een respectabele leeftijd bereikt. Maar met ouderdom komen de gebreken. De droogte van de afgelopen jaren komt de vitaliteit van de bomen helaas ook niet ten goede. Al enige jaren houden de boswachters de beuken extra in de gaten. De voorste rode beuk blijkt nu zo slecht dat we deze niet nog langer kunnen behouden. Voordat we tot kap overgaan checken de boswachters wat er zoal nog leeft in en op de boom, de zogenoemde flora & fauna-check. Zo is vleermuisonderzoek uitgevoerd en zijn met behulp van een bat-detector ook vleermuisgeluiden gehoord. Dit betreffen echter niet specifiek boombewonende vleermuizen. Wel gaan we speciale vleermuiskasten ophangen in de nabije omgeving. Op het moment dat we de boom gaan ontmantelen, gaan boswachters met een hijsbakje omhoog en wordt er natuurlijk nog extra gelet op holtes met eventuele bewoners.

Hergebruik

Als de boom weg is, hebben we natuurlijk hout. Een deel gaan we bewaren om nog educatief te hergebruiken op Hackfort. Het hout en takken uit de kroon is van mindere kwaliteit en voeren we af. Een groot deel van de imposante stam zal worden geveild op de Rondhout Veiling. Dit is dé jaarlijkse, houtveiling in Nederland, waar speciale houtstukken onder de hamer gaan. Hopelijk krijgt de boom zo een mooi duurzaam 2e bestaan en zien we de boom als kunstwerk nog ergens terug.

Herplanten op voorplein

Op de plek van de rode beuk zal een nieuwe boom worden geplant. Dit doen we niet meteen. Eerst moet de zwam (grotendeels) uit de grond. Bovendien is ook de andere rode beuk aan het aftakelen en zal binnen enkele jaren ook moeten worden verwijderd. Welke boomsoort we terug planten en wanneer, volgt daarom later.

Anouk Ballot
Anouk Ballot