Ga direct naar inhoud
Nieuws

Proef, voel en zie!

20 juli 2021 | Anouk Ballot

Landgoed Hackfort biedt een afwisselend Achterhoeks landschap waar landadel, boeren, boswachters én water met trots het landschap vormden en tot de dag van vandaag beschermen. Je geniet hier van onder andere een kasteel, parkbos, moestuin, watermolen, lanen, boerenerven, kleurige graanakkers en natuurlijk talrijke planten en dieren.

Gehakkelde aurelia_Natuurmonumenten

Proef de groente uit de moestuin

Als je hier wandelt, sta dan zeker even stil en laat je zintuigen dit gave landschap ervaren! Proef groente, kruiden en eetbare bloemen uit de moestuin op je bord bij de Keuken van Hackfort. Als het stalletje bij de moestuin staat, kun je groente uit deze historische tuin kopen. De kleurrijke, fleurige moestuin is altijd open van zonsopgang tot zonsondergang. Als vrijwilligers er aan het werk zijn, vertellen zij je graag over wat er groeit en bloeit.

Dwalen door de kelder

Koeler en vochtiger is het in de kelder van het kasteel. Op zaterdagmiddagen kun je hier dwalen door de verschillende ruimtes. Je kunt hier nog goed zien waar het voor Hackfort allemaal begon. Dikke muren, ronde en kruisgewelven en de gemarkeerde plek van de oorspronkelijke waterput… hier waan je je even in de middeleeuwen. Je ontdekt er een stukje van het Verhaal van Hackfort.

Dynamisch, levend landschap

Tijdens het wandelen zie je koeien in de wei en ruik je het boerenleven. De wind speelt met de graanakkers. Hoor je het zoemen van de insecten, bijvoorbeeld in de houtwallen, in de moestuin en in de boomgaard?

TIP van de boswachter!

Meer geheimen van en verhalen over het landschap ontrafelen? Ga dan op pad met een beschrijving van de boswachter van wat je op je route zoal tegenkomt. Routes vind je op deze site en in de speciale app NatuurRoutes. Met deze app beleef je de mooiste routes in Nederland met behulp van je smartphone en ontvang je extra natuurtips onderweg.

Anouk Ballot
Anouk Ballot