Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Huis ter Heide

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide

Een verborgen pareltje

Landgoed Huis ter Heide is een verborgen pareltje. Je kunt heerlijk wandelen in dit waterrijke vogelparadijs. Tijdens je wandeling bewonder je de luidruchtige kikkers en kleurrijke libellen. Ook kun je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar door blijven eten. Dichter bij de natuur dan dit kom je niet.

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Huis ter Heide

Oog in oog met Schotse Hooglanders

Maak een wandeling en sta oog in oog met Schotse Hooglanders. Deze rakkers zien er niet alleen prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat het gebied open blijft. Houd wel voldoende afstand.

Bekijk de route

Beleef Huis ter Heide

Speur vanaf de uitkijktorens aan de west- en oostkant van het Leikeven naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers. Vergeet dus vooral je verrekijker niet!

Speur mee
filter plus

Ontdek het waterleven

Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar salamanders.

Speur mee
filter plus
Huis ter Heide

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Landgoed Huis ter Heide, bij Tilburg

  Ontdek het oude landgoed met prachtige natuur vlak bij Tilburg, waar reeën, Schotse hooglanders, bosmieren en roofvogels leven.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute naar het Leikeven, vlak bij Tilburg

  Een goed verborgen geheim van dit natuurgebied zijn de prachtige vennen in het zuidelijk deel van Huis ter Heide. Deze route leidt je recht naar het mooiste uitkijkpunt over het Leikeven.

  • 9 km
 • Over het gebied

  Landgoed Huis ter Heide ligt niet ver van Tilburg, maar toch is het hier een oase van rust. Het is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt er fietsen en paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied op haar best. Met wandelroutes, uitkijktorens en een vlonderpad kun je je wandelhart ophalen! Na afloop kun je uitpuffen bij een van de horecagelegenheden.

  Huis ter Heide is een waar vogelparadijs. Je kunt een prachtige wandeling maken rond het grootste ven van Huis ter Heide, het Leikeven. Speur vanaf de uitzichttorens aan de westkant en oostkant van het Leikeven naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers. Ook kun je natuurlijk genieten van het uitzicht. In het bos hoor je regelmatig het gelach van de groene specht en zie je buizerds en sperwers speuren naar hun prooi.

  Het houten vlonderpad

  Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Leikeven. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar planten zoals oeverkruid en moerashertshooi. En wie weet spot jij ook de vinpootsalamander die in het water aan het scharrelen is.

  Je kunt het landschap van Huis ter Heide dus beleven hoe jij dit wilt. Droom weg bij de vennen, spot vogels op het water of in de lucht, ga een rondje hardlopen of maak een wandeling rond het Leikeven. Dit natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers en gevarieerde bossen is een paradijs voor rustzoekers.

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Partycentrum 't Maoske

  Middelstraat 24, 5176 NJ De Moer (Loon op Zand)

  Extra informatie

  Honden welkom, mits aangelijnd
   Vraag toestemming aan voor je activiteitWil je in dit gebied een (sport)activiteit voor meer dan 20 personen organiseren of betreft het een betaalde activiteit, vraag dan van tevoren toestemming aan bij Natuurmonumenten. Dat kan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming

   Direct naar

   Huis ter Heide

   Wat wij hier doen

   We houden het landschap open

   Natuurmonumenten houdt het afwisselende landschap van Huis ter Heide. Wij voorkomen dat de vennen dichtgroeien. De Schotse Hooglanders helpen ons hierbij. Zij eten wilgen, grassen en jonge boompjes. We maken open plekken en laten dood hout liggen voor dieren en planten. We zorgen dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten. Door paden te onderhouden, afval op te ruimen, voorlichting te geven en toezicht te houden. Samen beschermen en behouden we dit unieke gebied zodat iedereen ervan blijft genieten. Nu en in de toekomst. Help jij ons hier ook bij?

   Help mee
   Huis ter Heide

   Nieuws van de boswachter

   logo