Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beeldbepalende kersenbomen worden vervangen

10 januari 2022 | Ellen Luijks

Iedereen kent ze wel, de twee sierkersen die de voorkant van Jachtslot Mookerheide sieren. Deze bomen zijn helaas stervende en daarom heeft Natuurmonumenten besloten deze bomen nog tijdens de restauratie te vervangen.

kersen bij het Jachtslot Mookerheide

De sierkersen zijn zogenaamde ‘geënte bomen’ en zo’n 50 jaar geleden geplant. Voor een geënte boom is dat stokoud. Ook hebben geënte bomen meer kans op schimmels, helemaal als de vitaliteit afneemt. Helaas zitten er in de sierkersen drie verschillende soorten schimmels , waaronder de honingzwam. Deze schimmels, herkenbaar aan de paddenstoelen, zorgen er voor dat de kersen versneld doodgaan.Omdat Natuurmonumenten graag beeldbepalende sierkersen op deze 2 plekken wil behouden, is er voor gekozen om nu tijdens de restauratie de bomen weg te halen en de stobben weg te frezen. De grond kan dan rusten en in het najaar van 2022 kunnen we dan twee nieuwe sierkersen planten. Als het jachtslot in 2023 haar deuren weer opent, staan er weer twee mooie sierkersen te bloeien die weer z’n 50 jaar te gaan hebben.

Van het hout gaat Natuurmonumenten proberen iets mooi maken wat terug gaat komen in het jachtslot. Als een blijvende herinnering aan deze twee beeldbepalende bomen.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter