Wandelen

Landgoedpad Mookerheide (familiepad)

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Landgoedpad Mookerheide (familiepad)

In het uiterste noorden van Limburg vind je een uniek landgoed, dat bestaat uit een jachtslot in jugendstil stijl, oude nutstuinen en kassen, een parkbos in Engelse landschapsstijl en heide. Ontdek via het familiepad de veelzijdigheid van Landgoed Mookerheide. Deze wandelroute heeft stevige en vlakke paden en is daardoor geschikt voor jong en oud, inclusief kinderwagen, rolstoel en rollator.

Let op! Wij doen ons best om het pad altijd op orde te hebben. Vanwege de restauratie van het jachtslot en de bijbehorende werkzaamheden kan het zijn dat het halfverharde pad minder goed begaanbaar is. Dit proberen wij uiteraard te voorkomen. 

Landgoed Mookerheide ligt ten zuiden van Nijmegen. Wanneer je de heuvel oprijdt, valt direct het spierwitte jachtslot op, maar daaromheen liggen nog verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen en je zomers een pluktuin (tegen betaling) vindt. Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer.

  • TIP: Deze route is goed zonder kaart te lopen; je volgt de rode pijltjes.
  • Langere wandeling? Breid je wandeling uit met een rondje over de natuurbegraafplaats op het landgoed.  Natuurbegraafplaats Mookerheide is geen traditionele begraafplaats, maar een laatste rustplek die opgaat in de natuur. Op de open plekken in het bos geniet je van vele vlinders en vogelgezang. De paden op de natuurbegraafplaats zijn ook toegankelijk voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Historische kassen en tuinen

Toen Natuurmonumenten het landgoed in 1985 verwierf was er van de tuinen en kassen weinig meer over. Na jaren van herstel kun je de kassen en tuinen weer in hun oude glorie bewonderen. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop.

Ook nu wordt er weer goed voor de tuinen gezorgd; een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten is hier meerdere keren per week druk bezig! Als de poort open is, neem dan gerust een kijkje in de ommuurde tuin en kas. 

Je vindt hier ook Zelfgeplukt, de pluktuin van Doris Nielen. Je kunt hier een mooi boeket kopen. Leuker nog, je kunt het zelf plukken! Het plukseizoen loopt van juni t/m oktober. Kijk voor de openingstijden op de website zelfgeplukt.nl >>

Mookerheide wat wij doen
Historische kassen en tuinen

2Natuurbegraafplaats

De Mookerheide spreekt tot de verbeelding; zowel de natuur als het landgoed. Met de komst van de natuurbegraafplaats komt er een bijzonder aspect bij. Het biedt mensen een unieke, eeuwige rustplek in de natuur. Waarbij respect voor de natuur voorop staat!

Natuurbegraven Nederland is op het landgoed partner van Natuurmonumenten en levert een bijdrage aan de natuurontwikkeling van landgoed Mookerheide. Je kunt hier heerlijk wandelen in een oase van rust op de rolstoelvriendelijke paden. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Neem dan een kijkje op de website natuurbegravennederland.nl >>

Opening natuurbegraafplaats Maashorst
Natuurbegraafplaats

3Prikkel je zintuigen!

Er zijn hier mooie plekjes om even te pauzeren en de natuur te beleven! Sluit eens een tijdje je ogen, zeg niets en luister naar de omgeving. Wat hoor je allemaal? Vogels, wind, insecten misschien? Prikkel ook andere zintuigen, voel eens een grasspriet of blaadjes tussen je vingers met je ogen dicht. Je zult merken dat je zintuigen op scherp komen te staan en je alles veel beter ervaart. Geniet ervan!

Blote voeten
Prikkel je zintuigen!

4Boomboeket

Kun je in de pluktuin je eigen bloemenboeket samenstellen, hier vind je een boeket van heel ander formaat!

Het landgoed is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Onderdeel hiervan zijn de zogenaamde boomboeketten. Hierbij plantte men meerdere eiken in één plantgat. Je kreeg dan al snel een enorme boom, hetgeen het landgoed meer aanzien gaf.

boomboeket
Boomboeket

5Jachtslot Mookerheide

Centraal in het landgoed staat Jachtslot Mookerheide, een markant landhuis uit 1905. Het pand is opgetrokken in jugendstil en daarmee uniek voor Nederland.

De komende jaren zijn we bezig om het jachtslot in ere te herstellen en gereed te maken voor de toekomst. Wil je meer weten? Lees dan verder en ontdek nog veel meer!

Benieuwd naar de binnenkant? Ga dan eens mee op een excursie! Het jachtslot is momenteel niet toegankelijk voor rolstoelen.

oude foto achterkant jachtslot omstreeks 1905
Jachtslot Mookerheide

6Zien we elkaar weer?

Wij hopen dat je genoten hebt van deze veelzijdige wandeling!

Draag jouw 'steentje' bij aan de natuur

Wil je nu ook het werk Natuurmonumenten steunen, word dan lid. Want alleen met jouw steun kunnen we prachtige gebieden zoals Landgoed Mookerheide behouden voor de toekomstige generaties. Ga hiervoor naar natuurmonumenten.nl/leden/nbr.

Wil je geen lid worden, maar draag je de natuur wel een warm hart toe? Doe dan een donatie. Je kiest zelf het bedrag dat je eenmalig wilt doneren. Dit kan al vanaf €2,50. Je betaalt gemakkelijk en veilig met iDeal, via natuurmonumenten.nl/donatie/nbr

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wil je het laatste nieuws weten over dit gebied volg de boswachters dan via facebook: facebook.com/groups/NMrijkvannijmegen. Daar kun je ons ook laten weten wat je van deze route vond. Of volg ons via instagram.com/natuurmonumenten_rijkvnijmegen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.