Ga direct naar inhoud

Boerderij Oud Groevenbeek

Op landgoed Oud Groevenbeek staan vlak bij het landhuis enkele gebouwen die vroeger functioneel het landgoed dienden. Op het voorerf staan het koetshuis en het washuis en erachter staan de boerderij en het bakhuis of bakhuus.

Boerderij Oud Groevenbeek

Bakhuis

Naast de boerderij staat het bakhuis, dat ook zomerhuis is. In de zomer werd daarin overdag gewoond. De boerderij bleef dan langer netjes na de grote voorjaarsschoonmaak. Door het vele werk op het land was er ’s zomers minder tijd voor huishoudelijke taken. Een klein zomerhuis was dan snel weer ‘aan kant’. Soms was er een bedstee, soms werd - zoals op Oud Groevenbeek - in de boerderij geslapen.

Weetje

De boerderij en het bakhuis zijn nog authentiek, de koeien kunnen elk moment de stal inlopen. In het bakhuis staat het tafeltje gereed voor de thee.

Boerderij Oud Groevenbeek

Boerderij Oud Groevenbeek

Tegeltableaus

In het voorhuis van de boerderij en in het bakhuis zijn nog de oorspronkelijke betegelde schouwen. De tegeltableaus in de boerderij tonen afbeeldingen van een man met een koe en een man met een paard. In het bakhuis staat op een tableau boven de ovendeur een gekooid vogeltje afgebeeld. Deze vroeger veel voorkomende voorstelling is een ode aan de vogeltjes, die in de keukens fungeerden als ‘alarmsysteem’ bij het ontstaan van te veel koolmonoxide in de ruimte.

  • Bouwjaar: 1894
  • Architect: Streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument
Tegeltableaus

Tegeltableaus

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid