Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wijziging routes rondom het Friese Veen

18 januari 2024 | Hanne-Wil Kievitsbosch

Rondom het Friese Veen zijn er een aantal wijzigingen in de wandelroutes aangebracht. Dit heeft te maken met werkzaamheden van Prolander in de polders Oostland en Lappenvoort en een afsluiting van het pad direct langs het Friese Veen om de natuur meer ruimte te geven.

Friese Veen bij zonsondergang

Wijziging wandelroutes

De vaste wandelaar van het Friese Veen heeft inmiddels al kunnen opmerken dat er een wijziging is in de routes op de landgoederen. Het pad langs het Friese Veen is komen te vervallen en een gedeelte van de kades is momenteel afgesloten in verband met werkzaamheden.

Afsluiting 

Reden voor de afsluiting van de kade is dat Prolander bezig is in de polders Lappenvoort en Oosterland. Hier krijgt de natuur weer de ruimte en kan water worden opgevangen als dat nodig is. "Als Prolander straks klaar is, ligt er een nieuw, goed ingericht pad waarover je helemaal rondom het Friese Veen kan lopen en door de polders. Dit nieuwe pad komt 50 tot 100 meter naast het oude pad te liggen" zegt boswachter Bart Zwiers.

Om een wirwar aan paden te voorkomen en meer rust te creëren voor de bewoners van het natuurgebied is er voor gekozen om het oude wandelpad af te sluiten. Daarbij komt ook kijken dat de veiligheid van wandelaars al enige tijd in het geding kwam. Boswachter Bart Zwiers: "De bomen die er nu staan zijn behoorlijk groot geworden, maar door de hoge waterstand heel ondiep geworteld. Er zijn al een paar bomen omgegaan rondom het pad en in de toekomst zullen dit er alleen maar meer worden. Iets wat ik als boswachter toejuich maar wat zorgt voor gevaarlijke situaties voor bezoekers." 

Nieuwe wandelpaden

Liefhebbers van het Friese Veen zullen dus even geduld moeten hebben voor er weer rond het Friese Veen gewandeld kan worden. Maar uiteindelijk komen er goede en begaanbare wandelroutes voor terug. Voor de natuur is dat dus heel goed nieuws, maar zeker ook voor de bezoeker. Zwiers: "Je merkt het eigenlijk direct al, meer rust in het gebied betekent dat een heleboel dieren zich weer op hun gemakt voelen. Er zitten otters en bevers in het Friese Veen maar ook boommarters, zaagbek-eenden visarenden en er is recent zelf een paartje zeearenden aan een nest begonnen!".

Win-win

Uiteindelijk zal er een plus op de recreatie komen in het gebied maar dan eentje met meer rust voor de natuur. "Een win-win situatie, we kunnen de natuur de ruimte geven en beschermen wat we nog hebben" aldus boswachter Bart.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe