Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Leuvenumse Bossen bij Ermelo

Waar: Leuvenumse bossen

Wandelroute Leuvenumse Bossen, bij Ermelo
1 uur 49
5,5 km

Over de route

Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse beek en door de bossen. Bewonder de oude, statige beuken en let op de vogels. Misschien flitst er een ijsvogel of zwarte specht voorbij. Drink na afloop een kopje koffie bij De Zwarte Boer.

De wandelroute door de Leuvenumse Bossen maakt onderdeel uit van de 165 km lange, Lange Afstands Wandelroute (LAW) Dwars door Gelderland.

Vanaf de parkeerplaats aan de Poolseweg sla je linksaf over het wildrooster, daarna volg je de blauwe paaltjes.

Let op: vooral in het najaar kan de Leuvenumse Beek delen van paden overspoelen. Als je tijdens de wandeling op een ondergelopen deel stuit, loop dan terug en kies een pad dat nog goed begaanbaar is.

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Poolseweg

Wat kom je onderweg tegen?

Wildrooster

1. Grote zoogdieren

In de Leuvenumse Bossen leven veel grote zoogdieren. De dieren kunnen zich vrij over de Veluwe bewegen, wat soms voor problemen zorgt. Vooral zwijnen willen wel eens schade aanbrengen aan landbouwgewassen. Boeren ontvangen daarvoor compensatie vanuit de provincie. Ook aanrijdingen van zwijnen en herten komen voor helaas. Natuurorganisaties hebben als taak de natuur te beschermen. Daarom proberen we de wilde zwijnen zoveel mogelijk in de bossen te houden. Wildroosters en rasters helpen hierbij. 

Reeënweitje

2. Reeën

Het weitje genaamd De Koekoek hoorde vroeger bij een park rond het theehuis van de familie Van Limburg-Stirum. Dit theehuis is nu hotel Het Roode Koper, terwijl het park grotendeels natuurgebied is geworden. Het open weitje is aantrekkelijk voor wilde dieren. Tegen de ochtend en avond kun je er met wat geluk reeën zien. Deze eten graag van de kruiden tussen het gras en aan de bladknoppen langs de bosrand.

Rijk bos

3. Rijk bos

In het bos langs de Leuvenumse Beek staan veel loofbomen. Beuken en eiken gedijen hier goed omdat de bodem wat natter en lemiger is. De leemdeeltjes zijn hier in het verleden afgezet door de beek, die toen nog geregeld overstroomde of haar loop veranderde. Natuurmonumenten wil de Leuvenumse Beek op enkele plaatsen opnieuw de ruimte geven om te kronkelen en te overstromen. De beek en het loofbos zullen op den duur aan natuurlijkheid winnen. Hierdoor ontstaan goede leefmogelijkheden voor allerlei bijzondere planten, insecten, broedvogels en zoogdieren.

Praktische informatie

  • Hotel-Restaurant De Zwarte Boer

  • Hotel-restaurant Het Roode Koper

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes