Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute: Wisselende landschappen rond het Hulshorsterzand

Waar: Leuvenumse bossen

introfoto Hulshorsterzandwandelingen
2 uur 39
8 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Deze afwisselende wandelroute leidt je langs en door alle landschappen die het natuurgebied rond het Hulshorsterzand en de Leuvenumse Bossen rijk is. Struin over de heide en door het bos, langs de stuifduinen en de oevers van de langste beek van de Veluwe.  

Let op: vooral in het najaar kan de Leuvenumse Beek delen van paden overspoelen. Als je tijdens de wandeling op een ondergelopen deel stuit, loop dan terug en kies een pad dat nog goed begaanbaar is.

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Hierderweg

Wat kom je onderweg tegen?

Start je wandeling op Parkeerplaats Hierderweg. Volg vanaf de parkeerplaats de Hierderweg het bos in.
Een oude beuk
Boommarter

1. Onder oude Beuken

De wandeling start op de Hierderweg, onder behoorlijk oude beuken. Je wandelt in een van de oudste bossen van Nederland; De Leuvenumse bossen. Dit gebied is ruim 100 jaar in beheer bij Natuurmonumenten. Het bos biedt een thuis aan veel diersoorten, denk aan wilde zwijnen, edelherten en reeën en aan dassen, vossen en boommarters. Kun jij hun voetsporen in het zand ontdekken? 

Na circa 250 meter tref je een paaltje met de bruine pijl naar links. Sla hier linksaf. Volg het pad totdat de bossen plaatsmaken voor heide. Loop rechtdoor richting het uitzichtpunt.
Luchtfoto Hulshorsterzand
Nachtzwaluw
Zandbij

2. Meer insecten, planten en vogels...

In dit open deel met heide, gras en wat boomstronken heeft Natuurmonumenten in de periode van 1991 tot 1996 bomen verwijderd. Daardoor krijgt de wind weer vat op het zand: bij harde wind komt het in beweging. Dat heeft een positieve uitwerking op insecten, planten en vogels. Het aantal broedende nachtzwaluwen (grondbroeders) is verdubbeld en zeldzame, typische zandbijen zijn weer teruggekeerd.

Loop verder rechtdoor, tot aan het paaltje met een bruine pijl naar rechts. De route gaat hier rechtsaf, maar het is erg de moeite waard hier even rechtdoor te lopen en te genieten van het uitzicht. Keer daarna weer hier terug en vervolg de route.
Buntgras
Duinpieper

3. Bijzondere dieren

Kijkend over het open stuifzand kun je je misschien voorstellen hoe extreem dit leefgebied is.  Het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan wel veertig graden zijn. De enkele pioniers die zich hier bevinden zijn doorgaans opmerkelijke dieren en planten. De mierenleeuw, duinpieper, buntgras, korstmossen en bijzondere soorten paddenstoelen komen op maar weinig andere plekken in Nederland voor.