Ga direct naar inhoud
Nieuws

Snoeiwerkzaamheden in het Limbrichterbos

21 februari 2022 | Bianca de Craen

In de week van 21 februari 2022 starten de snoeiwerkzaamheden langs de blauwe wandelroute bij de zogenaamde ‘kathedraal’ van het Limbrichterbos. De aanleiding voor deze noodzakelijke boswerkzaamheden is de onveilige situatie middenin dit oudste gedeelte van het bos waar vooral veel oude beuken en eiken staan.

Limbrichterbos

Werkzaamheden langs blauwe route

De grote dode takken in de beuken en eiken langs het wandelpad met de blauwe route worden verwijderd. We werken met een gespecialiseerd bedrijf, die een hoogwerker gebruikt en zorgvuldig checkt of er mogelijk vleermuizen, vogels of andere dieren in bomen aanwezig zijn. De werkzaamheden duren ongeveer een week. De blauwe wandelroute blijft toegankelijk. 

Blijf op de paden

De mogelijk wel 150 a 200 jaar oude beuken en eiken zijn in verval, aan het einde van hun leven. Het is een natuurlijk proces in een bos. In een aftakelend bos is er veel dood hout dat een belangrijke functie vervult in het ecosysteem van het bos. Van dit dood hout profiteren insecten, vogels, kleine zoogdieren en planten,  zoals spechten, vleermuizen en paddenstoelen. In dit oudste gedeelte van het Limbrichterbos is er door deze aftakeling van het bos gevaar voor vallende takken en bomen. In het kader van veiligheid is het hier dus extra belangrijk om op het pad te blijven en niet meer in de open ruimte onder de beuken en de eiken te lopen.

Dank voor de foto's van de 'kathedraal' en van honingzwammen op dood hout van IVN Born-Land van Swentibold.

Contact

Heeft u vragen neem dan contact op met [email protected]

Honingzwammen in Limbrichterbos
Bianca de Craen
Bianca de Craen