Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vleesch van Plante uit Klarenbeek bekroond met Erkend Veluws Streekproduct keurmerk

05 juli 2021 | Ramona Fredriks

Erkend Veluwse Streekproducten vormen de eredivisie van lekker en gezond eten. De producten worden stuk voor stuk gemaakt door bedrijven en mensen met veel passie voor wat ze doen en dat proef je!

Vleesch van Plante bekroond met Erkend Veluws Streekproduct keurmerk

Het keurmerk Echt Veluwe - Erkend Veluws Streekproduct, onderdeel van Streekproducten Nederland, heeft onlangs aan 9 Veluwse producenten een certificaat voor erkenning uitgedeeld. Ook Vleesch van Plante, gevestigd aan de Zutphenseweg 38 in Klarenbeek, is bekroond met het Erkend Veluws Streekproduct keurmerk. Het onafhankelijk keurmerk beoordeelt of een product duurzaam, diervriendelijk, maatschappelijk verantwoord en bovendien lokaal vervaardigd is.

Hoogwaardig Veluws streekproduct

Rundvlees van Vleesch van Plante is afkomstig van eigen vleesvee en wordt van kop tot staart in de boerderijwinkel verkocht. Het rundvlees wordt geproduceerd met respect voor dierwelzijn en met aandacht voor landschap en biodiversiteit. Niet alleen de koe zelf is Veluws, het gehele proces van geboorte tot eindproduct vindt plaats op de Veluwe. Zo graast het vleesvee op gronden van Natuurmonumenten en rondom het meer van Bussloo.

Rantsoen voor de wintermaanden wordt lokaal, en met behoud van natuur, zelf geteeld. Akkerranden staan vol bloemen, mais wordt groen bemest, stro komt van lokaal mosterdzaad en op het grasland streeft Vleesch van Plante naar een kruidenrijk landschap omdat vleesraskoeien daar van houden. Kalfjes blijven bij hun moeder en alle runderen lopen zo lang mogelijk buiten.

Boerderijwinkel Vleesch van Plante in Klarenbeek

De boerderijwinkel van Vleesch van Plante is te herkennen aan dit bord.

Vierde generatie veehouders

Mandy Plante, eigenaar en duurzaam bezig met vlees, is trots om het Echt Veluwe keurmerk te mogen ontvangen. Haar man, Richard Plante, zorgt samen met zijn broer Marc voor de dieren op boerderij Veelust. Zij zijn de 4e generatie veehouders. Samen met andere Erkend Veluwe Streekproducenten kijken zij ernaar uit om projecten op te pakken en samenwerking te versterken zoals met Visit Veluwe.

“In de boerderijwinkel merk je dat men bewuster bezig is met wat men eet, maar de kennis mag echt nog wel bijgespijkerd worden”, zegt Mandy. Ze vertelt dan ook graag over herkomst, het leven van de koe en bereidingen. Haar motto’s zijn, ‘waarom halen van ver als het gewoon in je achtertuin loopt’ en ‘weet wat je eet’.

Het eigen Veluwse rund is behouden van lang transport en ervaart weinig stress. Wanneer een koe minimaal 2 - maximaal 3 keer gekalfd heeft, heeft het vlees de kwaliteit bereikt zoals Vleesch van Plante dit wenst. Ambachtelijke slager Ter Weele uit Oene slacht, beent uit en verpakt het droog gerijpte vlees. Kleinschalig, rustig en met constante kwaliteit.

Many en Richard Plante

Mandy en Richard Plante.

Bewust minder, bewust beter

Met een knipoog naar de naam Vleesch van Plante adviseert Mandy vaak om minder vlees te consumeren. Bewust minder, bewust beter. Het hele dier duurzaam gebruiken, lokaal. Aan een koe zit niet van elk type vlees evenveel. Om het gehele dier tot zijn recht te laten komen, werkt Vleesch van Plante samen met Restaurant Pijnappel te Klarenbeek, Museumboerderij de Kribbe te Wilp en Thermen Bussloo te Voorst. Creatieve en flexibele horecabedrijven die mee willen denken en werken met lokale producenten. Iets speciaals op de kaart. “Het mooiste is om klanten enthousiast terug te zien komen in de boerderijwinkel. En dat al onze buren klant zijn. Zij zien ons vee dagelijks in de wei. Een mooier compliment is er niet”, aldus Mandy. Het behaalde keurmerk is de kers op de taart.

Elke zaterdag tussen 9.00 en 15.00 uur is de boerderijwinkel open. Online bestellen is ook mogelijk.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks