Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mooie ochtend bomen planten in Loohuis

11 november 2019 | Anouk Ballot

In de vroege ochtend op zaterdag 9 november kon je een clubje jong en oud zien verzamelen aan de Loohuisweg. Een auto van Natuurmonumenten rijdt voor het groepje uit het bos in. Drie boswachters delen jonge beuken uit en wijzen plantplekken aan.

Naaldbos

De opkomst is groter dan verwacht; er zijn amper genoeg steekschoppen aanwezig. Het is dan ook een ideale plantdag: droog na wat regenval ’s nachts. Met zoveel enthousiaste man- en vrouwkracht (13 volwassenen, 4 (jonge) kinderen en 3 boswachters) is de klus zo geklaard: rond 11:00 uur staan de ongeveer 300 boompjes al in de grond.

Vaker werken in het bos

Tijdens een gezamenlijke wandeling komen verschillende toekomstige werkzaamheden ter sprake. Met het planten van beuken hopen de boswachters nieuwe opslag van Amerikaanse eik te voorkomen. Toch was al zichtbaar dat deze invasieve exoot hier en daar terugkomt. Ook Amerikaanse vogelkers staat nog in het bos. Het terugdringen van deze soorten staat voor de komende periode op het programma. Alle aanwezigen geven aan vaker actief te willen zijn in het bos.

Ligplekken van reeën

Ook is opvallend dat er weer sluippaden ontstaan in het bos. Tijdens het planten van de beuken troffen we een aantal ligplekken van reeën aan. Boswachter Bart Jansen is verbaasd. “Je kunt je haast niet voorstellen met die sluippaden en de vele honden die men hier los laat lopen, dat reeën zich nog veilig genoeg voelen hier te overnachten. Honden horen in een bos en natuurgebied aan de lijn. Die ligplekken tonen nog maar weer eens aan hoe belangrijk dat is. En opgeschrikte ree veroorzaakt zo een ongeluk op de weg. Dat is vorig jaar nog gebeurd.”

Zeer geslaagde ochtend

Na het werken en de wandeling wacht soep met broodjes. De meningen zijn unaniem positief. “Dit is een hele mooie afronding van een nogal turbulent begin”, meldt een van de betrokkenen. “Dit planten is een goed initiatief en goed de uitleg te horen” en “Wat heerlijk om zo lekker buiten in het bos aan de slag te zijn. Nuttig werk en fijn zo samen de schouders eronder. Mag wat mij betreft vaker. Ik kom zeker!”, valt een andere dorpsgenoot bij. Voor Natuurmonumenten is de werkochtend zeer geslaagd. Dat de betrokkenheid nu zorgt voor een werkgroep is echt een prachtige uitkomst.

Anouk Ballot
Anouk Ballot