Ga direct naar inhoud
Nieuws

Cider uit de Nederlandse natuur

06 september 2016 | Sander Verwoerd

De samenwerking met Appel en peer werpt zijn vruchten af. Een heuse cider van appels uit ons eigen natuurgebied!

Cider uit de Nederlandse natuur

<h3>Genieten van cultuurhistorie en natuur</h2>
<p>Sinds 1999 is Natuurmonumenten beheerder van een 20 hectare groot gebied bij Fort de Voorn, dat wij vanwege de natuur- en cultuurwaarden beheren. Om de cultuurhistorie levend te houden is Natuurmonumenten de samenwerking aangegaan met de firma Appel en Peer, een familiebedrijf uit Heerewaarden dat cider en poirée maakt.</p>
<h3>Appelcider</h2>
<p>Ieder jaar hangt de boomgaard vol met lekkernijen. ‘Daar willen we iets mee doen’, was de gedachte van de firma Appel en Peer. Van de appels die ze in het najaar, met hulp van vrijwilligers, rapen wordt in de winter heerlijke appelcider gemaakt.</p>
<p>De bereiding van cider is te vergelijken met het maken van wijn. De appels worden eerst tot pulp gemalen en geperst. Het appelsap wordt gefermenteerd, waarbij suiker wordt omgezet in alcohol en dan moet de cider nog een paar maanden rijpen. ‘De cider heeft een smaak van een droge witte wijn met een duidelijke appelsmaak met verschillende appeltonen’, aldus Jan Willem Pette, kloppend hart van de firma Appel en Peer.</p>
<h3>In de winkel</h2>
<p>Je kunt de ambachtelijke cider kopen bij <a href="http://www.firma-appel-en-peer.nl">Firma Appel en Peer</a> in Heerewaarden, Maria’s biologische catering en eetwinkel in Utrecht, Appels en Peren, ambachtelijke cider en poirée en Sterk, specialist in delicatessen, beiden in Amsterdam. <a href="http://www.firma-appel-en-peer.nl">Kijk op de website</a> voor meer informatie en verkoopadressen.</p>

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd