Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Maasuiterwaarden

Maasuiterwaarden, riviernatuur verspreid over 70 km langs de Maas.

Volg je eigen koers

Geen gebaande paden, in de Maasuiterwaarden bepaal je zelf je route. Het ene moment wandel je rustig de dijk af, door de uiterwaard naar de oever. Maar dan wordt je oog getrokken door een spierwitte vogel in het landschap. Door je verrekijker zie je het duidelijk, de kleine zilverreiger. En je tocht door de natuur is pas net begonnen!

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Maasuiterwaarden

Over het gebied

De Maas kronkelt 950 kilometer van de bron in Frankrijk naar de Nederlandse kust. De rivier vormt de grens tussen Brabant en Gelderland. De natuurgebieden van Natuurmonumenten die hier liggen, noemen wij de Maasuiterwaarden. Op deze plekken maak je de leukste ommetjes bij de verschillende lintdorpen. Of waai kilometers lang lekker uit op de dijk! In onze uiterwaarden mag je heerlijk op ontdekkingstocht. Stap door de klappoortjes en je hoeft niet meer op de paden te blijven.

Langs de Maas vind je vanaf Ravenstein de volgende gebieden die onder de Maasuiterwaarden vallen:

Aan de Gelderse zijde liggen:

Wij willen als Natuurmonumenten graag meer riviernatuur langs de Maas. Om dit te kunnen realiseren hebben we het programma MeerMaas opgericht. Dankzij de opzet van dit programma kunnen we nieuwe gebieden verwerven en herinrichten. Dit doen we in samenwerking met andere partijen. Lees meer over MeerMaas >>

Maasuiterwaarden: 70 kilometer afwisseling

De Maasuiterwaarden liggen niet allemaal aan elkaar vast. Maar in totaal zijn deze gebieden bijna 70 kilometer lang. Iedere uiterwaard is weer anders. Sommige zijn ruig, er zijn nog landbouwgronden en op andere plekken vind je nog zandplaten langs de dijk. Langs de oever zie je steile wanden, strandjes en zogenaamde bakenbomen die de grens tussen land en water markeren. Heel bijzonder is dat sommige plekken in de Maasuiterwaarden zelfs nog getijden hebben. Bij Den Bosch is er nog dertig centimeter verschil tussen eb en vloed!

Dieren en planten in de Maasuiterwaarden

In alle gebieden kun je vogels spotten. Welke? Dat verandert het hele jaar door. Watervogels als eenden, ganzen en aalscholvers. En als je geluk hebt, zie je in een flits hoe een ijsvogel in rustiger water duikt op jacht naar visjes. Bestudeer de steile oevers van de Maas om de nesten van de oeverzwaluw te ontdekken. Of kijk toe hoe het puttertje naar eten zoekt tussen de distels.

Ook de plantengroei in de Maasuiterwaarden is steeds weer anders. Ga in het voorjaar en de zomer op zoek naar paarsroze planten zoals verschillende distelsoorten. Op de hogere zandgrond vind je bijzondere planten als veldsalie, wilde marjolein en cichorei.

Bevers spotten langs de Maas

Dertig jaar geleden was de bever nog uitgestorven in Nederland. Doordat we de uiterwaarden opnieuw hebben ingericht, komt zeldzaam ooibos weer op kleine schaal terug in onze gebieden. Dit bos dat op natuurlijke manier ontstaat langs rivieren, is de perfecte plek voor bevers. Daarom is de bever sinds 2008 weer terug in de Maasuiterwaarden. Ga dus spoorzoeken: houd je ogen open voor omgeknaagde bomen of aangespoelde takjes met knaagsporen. En wie weet spot jij wel een bever of één van zijn jongen! Met zijn prachtige waterdichte vacht ziet hij er schattig uit en zijn geweldige bouwkunsten spreken terecht tot de verbeelding.

Maasuiterwaarden

De mooiste routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Maasuiterwaarden

Nieuws

Direct naar

Maasuiterwaarden

Wat wij hier doen

Terug naar de natuurlijke rivier

Natuurmonumenten brengt de Maasuiterwaarden weer terug in hun natuurlijke vorm. De rivier is vroeger op veel plekken rechtgetrokken en de oevers zijn met stortstenen verstevigd. Perfect voor de scheepvaart, maar de natuur is er minder blij mee. Wij zoeken naar manieren om de ruige riviernatuur weer terug te laten keren, met alle planten en dieren die daarbij horen. Dit doen wij in het programma MeerMaas, in samenwerking met klei- en zandwinners. Ook werken we steeds meer samen met Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten. Zij werken onder andere aan gezondere rivieren en veiligheid als het water hoog staat, mede vanwege de klimaatverandering. Samen zorgen we voor een mooier en veiliger rivierengebied.

Help mee